A gyógyszertári vércukormérés első eredményei
Dr. Samu Antal

 

Az elmúlt időszakban sokat hallhattunk a gyógyszertári vércukormérésről. Az Önnel, Erős Antóniával, ill. néhány résztvevő gyógyszerésszel készült interjúk révén mi is tájékoztattuk olvasóinkat. Eddig azonban még nem hallhattunk az eredményekről… Mit mutatnak az első másfél hónap statisztikai adatai?

Az előző interjúban hírt adtunk arról, hogy cca. 70 patikával indult az ’Egy csepp figyelmet!’ kampány, ezek között a patikák között is volt néhány, ahol a vezető ugyan jelentkezett, de valamilyen oknál fogva a kampány kezdetén még nem kezdték el a munkát.

1. Az első kérdés annak pontosítása, hány gyógyszertár kezdte el a vércukor-szint mérését 2005. november 14-én, illetve attól kezdve mostanáig mennyivel gyarapodott ez a szám?

A MOSZ első felhívására valóban 70 jelentkező volt, azonban vagy a feltételek hiánya, vagy a patikai munkaerőhiány következtében néhány gyógyszertárban nem tudtak azonnal bekapcsolódni. November 14-vel ténylegesen 55 gyógyszertárban kezdték el a páciensek vércukor-szint mérését. Ez a szám, tehát azoknak a patikáknak a száma, ahol a lakosság vércukor-szintjének mérése megtörténik, ma 80, azaz a növekedés közel 50%-os.
El kell azonban azt is mondani, hogy időközben további 176 gyógyszertár jelentkezett az ’Egy csepp figyelmet!’ kampányhoz való csatlakozás szándékával. A jelentkezéseket elfogadtuk. Az esetek többségében a részvétel feltételeként támasztott továbbképzésnek kell eleget tenni. Folyamatosan tartunk Diabetes I-II-III. továbbképzéseket, a legközelebbi február 17-18-án, illetve február 24-25-én lesz a budapesti Eben Hotelben. Az igény erre olyan széles körű, hogy kihelyezett oktatásokat szervezünk vidéki székhelyeken, - Orosházán, Sopronban - Budapesten pedig, az MGYK budapesti szervezetének megkeresésére délutáni kurzust indítunk.

2. Itt az Ön irodájának a falán látok egy térképet, sok kis zászlóval, fölötte pedig egy ’Egy csepp figyelmet!’ lógót. Jelenti ez azt, hogy a zászlócskákkal jelzett városokban már működik a kezdeményezés?

Igen, a térkép az induló állapotot tükrözi. Jól látható, hogy vannak még fehér foltok, így például Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Szabolcs-Szatmár megyében még elég sokat kellene utaznia valakinek, ha a gyógyszertárban szeretné ellenőriztetni a vércukor-szintjét.
Az említett jelentkezések ismeretében azonban – a Diabetes Gyógyszerészi Bizottság nevében – teljes biztonsággal állíthatom, hogy még ebben az évben több mint kétszáz, de optimális esetben a háromszázat is megközelítő számú gyógyszertárban lehet majd vércukor-szintmérésre jelentkezni. Már a jelenleg ismert adatok is azt jelzik, hogy gyakorlatilag egy – az egész országot lefedő – gyógyszerészi gondozási hálózat van kialakulóban Magyarországon.

3. Az eddig mért időszakban a patikákban összesen hány embernek sikerült megmérni a vércukorszintjét?

Az első két hét hatalmas médiatámogatással mondhatnánk ’frenetikus’ eredményt hozott. 55 gyógyszertárban a kolleginák és kollégák 4051 regisztrált mérést végeztek. Ugyanez a szám december hónapban 2835 volt, ami azért nagyon szép eredmény, mert az ember arra számítana, hogy az ünnepek miatt a pácienseknek kisebb gondja is nagyobb volt a saját egészségüknél. Nem így történt, a kezdeti lelkesedés után mindössze 30%-kal csökkent a patikai vércukor-mérések száma.
A januári adatok kiértékelése még folyik, erről egyenlőre nem tudok nyilatkozni.

4. Fontos kérdés, mennyire megbízhatóak a statisztikai adatok? Milyen adatszolgáltatási kötelezettsége van a kampányban részt vevő gyógyszertáraknak?

Azok a gyógyszertárak, amelyek a kampányban részt kívánnak venni, kötelezik magukat arra, hogy – amennyiben a páciens beleegyezik, - úgy minden esetben kitöltenek róla egy un. adatgyűjtő dokumentációs lapot, amely az illető korára, a családban esetleg előfordult cukorbetegségre, a testsúlyára, illetve olyan esetleges tünetekre vonatkoznak, amelyek a cukorbetegség meglétének feltételezésére irányulnak. A kérdésekre adott válaszokhoz pontszámok vannak rendelve, az összesített eredmény alapján a páciens három csoport közül valamelyikbe sorolandó. A csoportok:
o Egészséges
o Veszélyeztetett
o Cukorbeteggyanús
A statisztikát némileg torzíthatja az a tény, hogy nem mindenki engedi saját adatainak rögzítését, illetve vannak visszatérő betegek is, akik esetleg nem engedhetik meg maguknak a vércukor-mérő megvásárlását, viszont ily módon egyszerűbben ellenőrizhetik vércukor-szintjüket, mintha az orvosi rendelőben kellene esetleg órákig várniuk erre.

5. Mit mutatnak az eredmények?

Nos a novemberi adatok alapján a 4051 mérésből
o 3578 személynek az eredménye a normális értékek közé esett,
o 276 páciensnél emelkedett, azaz veszélyeztetett, illetve
o 197 főnél kifejezetten magas, azaz cukorbeteg-gyanús esetet regisztráltak a gyógyszertári munkatársak.

Decemberben már 69 gyógyszertár vett részt a kampányban, és az összesen elvégzett 2835 mérésből
o 2370 eset volt normális,
o 233 főnél veszélyeztetett,
o 232 főnél pedig kifejezetten magas, cukorbeteg-gyanús esettel szembesültek az érintettek.

Az adatgyűjtő kérdőívekben rögzített, az egyénekre vonatkozó részletes adatoknak a számítógépes feldolgozására csak az egy éves periódus lezárását követően – az Alapítvánnyal közösen – kerül majd sor.

6. Hány olyan embert küldtek orvoshoz, aki nem is tudta, hogy beteg?

Az adatokból is látható, hogy másfél hónap leforgása alatt közel ezer – egészen pontosan 938 – esetben javasoltuk a pácienseknek, hogy keressék fel a háziorvosukat, mert a mért adatok alapján jogos a feltételezés, hogy a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, vagy ténylegesen cukorbeteg-gyanúsak. (Ez az összes mérés 14,6 %-a.) Természetesen ennél több volt az orvoshoz küldöttek száma, hiszen azokat, akik nem engedték az adatlapot kitölteni magukról, de a mérési eredményük kritikus volt, a fenti arány nem tükrözi.
Persze kérdés az is, hogy akiknek a kollégáink javasolták, hogy forduljanak a háziorvosukhoz, vajon ezt megtették-e. Erről egyelőre nincs visszajelzésünk, hiszen a gyógyszerész csak javasolhatja ezt, ellenőrizni nem tudja. Sajnos az emberek sok esetben nem veszik komolyan a cukorbetegséget, amelynek nincsenek látványos tünetei, el lehet vele éldegélni anélkül, hogy a páciens mindennapi életvitelét ez zavarná, csak éppen a nem kezelt betegség akár 10-15 évvel is megrövidítheti az életet.
Ugyanakkor arról viszont nincsenek adataink arról, hány olyan páciens fordult vércukor-szint mérés kérésével a patikákban a gyógyszerészekhez, akit egyébként a saját háziorvosa, vagy valamelyik Diabetes Centrum már cukorbetegként tart nyilván. Ők esetleg csak kontrollálni kívánták saját mérési eredményeket…
Ugyancsak figyelembe kell venni az un. ’visszatérőket’. A második hónapban már bizonyosan volt több olyan páciens, aki örült a lehetőségnek, hogy gyorsabban letudja a szükséges önellenőrzést a gyógyszertárban. Ez persze idővel – ha máskor nem, akkor az éves összesítés alkalmával – kiszűrhető lesz.

7. Mi az Elnök Úr személyes véleménye a tapasztalatokról, az akcióról?

Én úgy látom, hogy ez a kampány a Diabetes Prevenció 1. és 2. szintjének megfelelő célokat ebben az évben biztosan el fogja érni.
o Az első cél egészségesnek maradni, akiknek az értéke a normál tartományban van, megnyugodhatnak.
o A második cél a populációból orvoshoz irányítani azokat, akik feltételezhetően betegek, ez megtörténik azok esetében, akiknél emelkedett, vagy kifejezetten magas értéket mérnek a kollégák.
o A következő lépés pedig a harmadik – és egyben legfontosabb - cél realizálása lesz, ez a jövő feladata, nevezetesen az orvos által már diagnosztizált betegekkel való foglalkozás, kognitív szolgáltatás, a realizált gyógyszerészi gondozás. Ennek során a gyógyszerész elbeszélget a visszatérő diabeteses pácienssel, a gyógyszeres terápiától kezdve az egyéb, étkezési terápiás lehetőségeken át a mindennapos testmozgásig, komplex - étkezési, diatetikai és gyógyszerelési - tanácsokat ad.

A kampányt abból a szempontból is sikeresnek remélem, hogy a betegek – némi segítséggel – saját maguk mérve a saját vércukor-szintjüket és láthatják, ez egy viszonylag egyszerű procedúra. A cél mindenképpen az lenne, hogy ki-ki otthon mérje meg a saját adatát, hiszen nem bonyolult sem a szerkezet, sem a módszer. Az embereket rá kell ’nevelni’ arra, hogy saját egészségük szinten tartása időnkénti ellenőrzést igényel. Ha valaki látja, hogy hétről hétre folyamatosan romlik a vércukor-szintje, saját magának is rá kell jönnie arra, vissza kell fognia magát pl. a táplálkozásban, vagy többet kell mozognia. Ez ma már Európában hozzá tartozik az egészségügyi kultúrához.

Végül, de nem utolsó sorban kifejezetten pozitív visszajelzéseket kaptunk a háziorvosoktól, akik a kampányt megelőzően nem igazán voltak hívei a patikai vércukor-méréseknek. Nem egy esetben hallották kollégáink, hogy a háziorvos a rutin-szerű vércukormérés esetén a betegnek javasolta, menjen abba a patikába…

Összegezve nagyon kedvező fejleményként értékelhető, hogy az orvos-szakma részéről a korábban e témában tapasztalt szkepticizmus megtört.
A gyógyszerészek részéről a fogadtatás nagyon kedvező, mondhatni ’tömegével’ jelentkeznek a patikák a részvételre. Egészen biztos, hogy az ’Egy csepp figyelem’ Alapítványnak a részvétele lökés-szerű lendületet adott annak az elképzelésnek, amelyet már korábban kezdeményeztünk, köszönet érte…

A következő 120 patika beindításakor ismét lesz egy – a novemberihez hasonló – kampány, reméljük hasonló sikerrel. Az emberek tudatába mintegy be kell ’égetni’ azt a tényt, hogy egészségükkel - saját magukon és a háziorvoson kívül - a gyógyszerészek szívesen és hozzáértően foglalkoznak.
Természetesen ez a törődés, gondozás nem áll meg a vércukor-szint mérésénél, a következő lépés egy- másfél év távlatában gondolkodva – a Tennessee és a Debreceni Egyetemmel közös project keretében - a koleszterin-gondozás lesz. Ehhez megvan a kormányzati szándék és akarat, már csak egy valami hiányzik, de bízunk abban, hogy ezt is sikerül majd előteremteni, nevezetesen a pénz.

8. Végül egy utolsó kérdés: mi volt a legmegdöbbentőbb eset a gyógyszertári vércukor-mérések során?

Két kritikus esetről tudunk beszámolni. Egy férfinek – az egyik vidéki városban – 30-as értéket mutatott a vércukor-szintje. Azonnali kórházi kezelésben kellett részesíteni.
A másik eset még megdöbbentőbb volt, Sopronban egy 14 éves gyermeknél – akit gyanús tünetek miatt a szülők levittek a patikába vércukor-mérésre – olyan értéket mértek a kollégák, amelynek alapján nem volt kérdés, hogy a gyermek 1. típusú diabetesben szenved. Őt is azonnal kórházba kellett szállítani.

Tisztelt Elnök Úr!
Köszönjük, hogy elsőként a MyPIN olvasóinak számolt be az ’Egy csepp figyelmet’ kampány eredményeiről. Ha megengedi, egy év múlva is megkeressük ugyanebben a témában.
OSYNA

2006.02.15.

Kapcsolódó oldal: