ANTÓNIA TÚL AZ EZREDIKEN!
ANTÓNIA TÚL AZ EZREDIKEN!
Mitől magas az egyetemisták vérnyomása?

Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány újabb több száz egyetemista egészségi állapotát mérte fel ezúttal az ELTE-n Budapesten a Lágymányosi Eötvös Napok keretében, így már jóval ezer fölött van a programban eddig résztvevő egyetemisták száma.

Az Alapítvány munkatársai a diákok vércukorszintjét, vérnyomását, testtömeg indexét, derék- és has körfogatát, valamint a szénmonoxid kibocsátását ellenőrizte ingyenesen, valamint tanácsadást tartottak az érdeklődőknek. A diákok egy kérdőívet is kitöltöttek, amely az életmódjukkal kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.
A szakemberek is meglepődtek azon, hogy több tucat diáknak volt határérték közeli vagy annál magasabb a vérnyomása, azaz 140/90 fölötti. Minden egyetemistának, akinél a kívánatosnál magasabb egészségügyi értéket mértek, azt javasolták, hogy mielőbb keresse meg háziorvosát. Az időben diagnosztizált cukorbetegség vagy magas vérnyomás betegség ugyanis jól kezelhető, előbbi visszafordítható.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány tavaszi kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy egészséges életmóddal, azaz egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással és szűrővizsgálatokkal a cukorbetegség életmóddal, elhízással járó 2-es típusa megelőzhető.

Az Alapítvány a patikai vércukormérés mellett (amely már több, mint 400 patikában elérhető) számos programot indított 2007-ben: újabb 100 magyar középiskola kapott vércukormérőt, szakembereik az egész év folyamán több tucat rendezvényen tartanak szűrést és tanácsadást, és hat egyetemen végeznek egészségfelmérést és kutatást. Eddig három egyetemen mérték fel az érdeklődők állapotát, és miután ősszel még három egyetemen lesznek hasonló programok, az egyetemisták egészségi eredményeit összegzik, majd publikálják azokat várhatóan 2008 elején azzal a céllal, hogy minél fiatalabb korosztályok figyelmét felhívják az egészséges életmód fontosságára.

Szánjon egy csepp figyelmet egészségére!

Budapest, 2007. május 9.

További információ:
Petrik Liána 30/ 249 6288

Mérei Andrea 20/ 999 8480

 

Kapcsolódó oldal: