Veszélyes vércukorszintek a Gyümölcskarneválon

VESZÉLYES VÉRCUKORSZINTEK A GYÜMÖLCSKARNEVÁLON
Csaknem ezer ember vércukorszintjét ellenőrizte az Egy csepp figyelem Alapítvány

Az egészséges életmódé, a megelőzésé volt a főszerep az első Téli Gyümölcskarneválon (2008. február 2-3.) a hétvégén. Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány szombaton és vasárnap csaknem ezer ember vércukorszintjét mérte meg ingyenesen. Az érdeklődők 5 százalékának magasabb volt a vércukra a kívánatosnál, köztük sok regisztrált cukorbetegnek. Volt olyan 55 éves asszony, akinél 27 mMol/l (a határérték körülbelül ötszöröse!) volt a mért érték, ő a mérés után azonnal el is ment orvoshoz.

Az Alapítvány szakemberei Erős Antónia vezetésével a Gyümölcskarnevál szervezőinek felkérésére vettek részt a hétvégi családi programokon, amelyek között arcfestés, rajzpályázat, vérnyomás- és testzsír mérés szerepelt, valamint bárki megnézhette az Europarkban felépített 14 darab különleges gyümölcsszobrot is. A február 10-ig tartó karnevál célja, hogy felhívja a figyelmet a gyümölcsfogyasztás fontosságára. Az esemény zárásakor a szobrok alapanyagául szolgáló 5 tonna narancsot és citromot a Fővárosi Növény- és Állatkert kapja meg, és lesz az ott élő állatok tápláléka.

Az Alapítvány számos programot indít illetve folytat 2008-ban a cukorbetegség és más krónikus betegségek megelőzésére, így a napokban kezdte el patikai programjainak bővítését a vércukorszint mérés mellett vérnyomásméréssel. Az országban több, mint 530 gyógyszertár csatlakozott eddig az „Egy csepp” programokhoz, közülük mintegy 200 kezdte meg – a már csaknem három éve működő vércukormérés mellett - a vérnyomásmérést, amibe fokozatosan kapcsolódnak be a narancssárga felkiáltójeles patikák. Ezen kívül rövidesen nyilvánosságra hozzák a hat egyetemre kiterjedő 2007-es egészségfelmérés eredményeit, 100 újabb középiskolának adományoznak vércukormérőt, előkészítik a patikai koleszterinmérést, és megrendezik a harmadik Egy csepp Világnapot novemberben.

Szánjon Ön is egy csepp figyelmet egészségére!

További információ:
Petrik Liána 30/ 249 6288

 

Kapcsolódó oldal: