Cukorbetegség

 

Toth Heyn Peter

Magyarországon is gyerekek ezreit érinti az 1-es típusú diabétesz, ám még mindig nem nevezhető magas szintűnek az a tudatosság és ismeretanyag, amellyel a szülők rendelkeznek ezen a téren. Sokan pedig azt sem tudják, egyáltalán mi fán terem ez a betegség. Ennek megvilágításában dr. Tóth-Heyn Péter, az SE 1. számú Gyermekklinika igazgató-helyettese, Diabetes osztályának vezetője, illetve Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője volt segítségünkre.

2016.

Tovább

hypoglikemia

A magas vércukorszinttel összefüggő betegségekről úton-útfélen sokat beszélünk, ám ezek ellentétéről, az alacsony vércukorszintről, azaz hypoglikémiáról már jóval kevesebb szó esik a hétköznapokban. Dr. László Zsolt kardiológussal igyekeztünk kicsit tisztába tenni a kérdést. 2012.09.18.
Tovább

gyermek taplalkozas

Rengeteget hallani a csecsemők táplálásáról, a vonatkozó fórumokon vérre menő viták zajlanak azt illetően, az anyatej vagy a tápszer-e a megoldás, esetleg mindkettő egyszerre, ám a nagyobbak étkezéséről már lényegesen kevesebbet beszélünk. Pedig a bölcsődés, kisóvodás korosztály táplálkozása ugyanilyen fontos. Farkas Nándor dietetikust kérdeztük meg az alapvető szabályokról. 2012.06.11.
Tovább

 

Új országos programokat és egészség-portált indít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány új, országos programot, az „EGY CSEPPES” PATIKAHETET és egy új egészség-portált indít útjára, valamint megrendezi az ECSET II.-t, melynek keretében hazánk megyeszékhelyei immár másodszor versengenek majd a Legegészségesebb város címért. Magyarországon az emberek csaknem egyharmadát veszélyezteti a cukorbetegség, de a szűréseken való részvétellel és egészséges életmóddal megelőzhető annak kialakulása. 2011.05.12.

Rekordok és sok-sok újdonság az Egy csepp Világnapon
Idén negyedik alkalommal rendezte meg az Egy csepp figyelem Alapítvány az Egy csepp Világnapot a SYMA csarnokban, amelyen csaknem nyolcezer ember vett részt. Az Erős Antónia által létrehozott alapítvány ingyenes családi egészségnapján csaknem húsz féle egészségügyi szűrés várta az érdeklődőket, akik közül legalább háromezren megmérették a vércukorszintjüket is.

Ikrei születése után a IV. Egy Csepp Világnapon tér vissza a híradós
Az Egy csepp figyelem Alapítvány negyedik alkalommal rendezi meg ingyenes családi egészségnapját, az Egy csepp Világnapot 2009. november 15-én vasárnap Budapesten a SYMA csarnokban.

Elindult az Egy csepp figyelem Alapítvány tavaszi kampánya és honlapja
Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány elindította tavaszi kampányát. A fő téma az úgynevezett 2-es típusú diabétesz, amely akár 7-800 ezer embert is fenyegethet Magyarországon. A betegek egy része nem tudja, hogy érintett, és magasabbak a vércukorértékei a normálisnál miközben semmilyen különösebb tünetet nem tapasztal magán, ezért nem is fordul időben orvoshoz.

Ki a legegészségesebb sztár Magyarországon?
Az Alapítvány 2008-ban folyamatosan mérte fel több, mint húsz ismert ember egészségét: ellenőrizték vércukorszintjüket, vérnyomásukat, koleszterinjüket, testzsír- és vázizomzat adataikat, a dohányzással kapcsolatot szénmonoxid (CO) kibocsátást, és még sok minden mást. Emellett megkérdezték azt is, hogy mit tettek a korábbi években a sztárok a megfelelő életmódért, volt-e életmódváltás az életükben.

Egy csepp figyelem Alapítvány - HARMADIK EGY CSEPP VILÁGNAP A SYMÁ-BAN
Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány idén harmadik alkalommal rendezi meg az Egy csepp Világnapot 2008. november 16-án. Az ingyenes családi egészségnapot azért hozták létre, hogy minél több ember vehessen részt ingyenes szűréseken úgy, hogy közben szórakoztató programokat kapnak, koncerteket hallgatnak, sztárokkal találkoznak és még nyernek is.

Egy csepp figyelem Alapítvány - VÉRCUKORMÉRÉSI REKORD HÉTVÉGÉN
Az elmúlt hétvégén kétnapos szűrést tartottak az Árkád Bevásárlóközpontban, vasárnap pedig a Nők Lapja Egészség rendezvényén (2008.04.26. Budapest, Margitsziget). Az eseményeken többezer ember vett részt, akiknek jelentős része kíváncsi volt egészségügyi értékeire is.

Egy csepp figyelem Alapítvány - Eddigi eredmények
A 2005 novemberi 55-höz képest ma már több mint 530 narancssárga felkiáltójeles patika van az országban, ahol bárki megmérheti saját vércukorszintjét, ezek közül több mint 200-ban már vérnyomásmérés is van!

VESZÉLYES VÉRCUKORSZINTEK A GYÜMÖLCSKARNEVÁLON
Az egészséges életmódé, a megelőzésé volt a főszerep az első Téli Gyümölcskarneválon (2008. február 2-3.) a hétvégén. Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány szombaton és vasárnap csaknem ezer ember vércukorszintjét mérte meg ingyenesen. Az érdeklődők 5 százalékának magasabb volt a vércukra a kívánatosnál, köztük sok regisztrált cukorbetegnek.

TÖBB REKORD A MÁSODIK EGY CSEPP VILÁGNAPON!
Óriási sikerrel tartotta meg vasárnap az Egy csepp figyelem Alapítvány a második Egy csepp Világnapot a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. Délelőtt 10 és este 6 óra között több, mint nyolcezer embert fordult meg a csarnokban, hogy részt vegyen a szórakoztató programokon és szűréseken.

MÁSODIK EGY CSEPP VILÁGNAP A SYMÁ-BAN!
A második Egy csepp Világnap sokban hasonlít az előző évihez, de november 18-án, vasárnap 10:00-18:00 óra között újdonságokkal is várják az Alapítvány munkatársai az érdeklődőket. Délelőtt a mozgásé és a gyerekműsoroké lesz a főszerep. Délután koncertek, nyereménysorsolások, előadások lesznek.

„Szigetel” az Egy csepp figyelem Alapítvány
Az Alapítvány – ahogyan tavaly is - a Sherpa Kalandvárnál veri fel sárga-piros „Egy csepp figyelem” feliratú sátrát, ahol szakképzett ápolók mérnek vércukrot, valamint vérnyomást is, és adnak felvilágosítást a cukorbetegséggel kapcsolatban.

A GYEREKEKET IS FENYEGETI A CUKORBETEGSÉG!
Az Egy csepp figyelem Alapítvány Erős Antónia alapítóval 510 ember vércukorszintjét mérte meg a MOL sátorban a Városligeti Gyereknapon Budapesten vasárnap délután.

ANTÓNIA TÚL AZ EZREDIKEN! - Mitől magas az egyetemisták vérnyomása?
Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány újabb több száz egyetemista egészségi állapotát mérte fel ezúttal az ELTE-n Budapesten a Lágymányosi Eötvös Napok keretében, így már jóval ezer fölött van a programban eddig résztvevő egyetemisták száma.

Gyógyszerészi gondozás - Gyógyszeres Terápia Menedzsment
Dr. Samu Antalt a Gyógyszerészi Diabetes Prevenciós Bizottság gyógyszerész-szakmai elnökét tavaly februárban kérdeztük a kezdeti eredményekről, most pedig az azóta eltelt időszak történéseit, a gyógyszerészi gondozás fejlődésének eredményeit, szakaszait szeretnénk az ő segítségével feltérképezni.

Csaknem 400 diák vett részt a második egyetemi Egy Csepp Egészségnapon

Egészségfelmérő program a Corvinus Egyetemen
Az "Egy csepp figyelem!" Alapítvány 2007. április 24-én a budapeti Corvinus Egyetemen (volt Közgáz) folytatja az egyetemisták számára indított egészségfelmérő programot.

22. Vivicitta Városvédő Futás
Több ezer ember látogatott ki a rendezvényre, ahol az Egy csepp figyelem Alapítvány nemrég megkezdett újabb, megelőző kampányának keretében vércukorszintet és vérnyomást mért ingyenesen.

Vércukormérés a hódmezővásárhelyi iskolanapon
Csaknem 400 diák mérette meg vércukorszintjét az Egy csepp figyelem Alapítvány jóvoltából a Corvin Mátyás Szakközépiskolában Hódmezővásárhelyen. Az Alapítvány ezzel az ingyenes akcióval támogatta a már több, mint tíz éve, hagyományosan megrendezett iskolanapot.

Összefoglaló a féléves eredményekről
Az "Egy csepp figyelem!" Alapítvány programjain csaknem 22 000 ember ellenőriztette vagy mérte meg saját vércukorszintjét 2005 novembere óta. Ennyi ember vércukorszintjét ilyen rövid idő alatt még soha nem ellenőrizte egyetlen alapítvány sem Magyarországon.

Gyógyszerészi gondozás az orvos szemével
Vércukormérés a gyógyszertárban - Az orvosok körében a kezdeményezés fogadatása nem volt egységes. Fél évvel az indulás után azonban azt reméljük, az orvosok is véleményt alkothatnak arról, melyek a hátrányai, - vannak-e egyáltalán – illetve melyek a hozadékai a gyógyszertárak ilyen irányú tevékenységének. Interjú prof. Dr. Pogátsa Gáborral és dr. Csupor Emőkével

Magas vércukorértékek a Libresse Futónapon is!
Több, mint 700 ember mérette meg a vércukorszintjét az Egy csepp figyelem Alapítvány standján a Libresse Női Futónap és Mozgásfesztiválon szombaton, 2006. május 20-án Budapesten, a Városligetben.

Vércukormérés az iskolában
Interjú Dr. Herczegfalvi Lászlóné gyógyszerésszel - 2006. március 2-án délelőtt Orosházán csaknem 300 ember – többségük diák - vércukorszintjét mérték meg.

A gyógyszertári vércukormérés első eredményei
Interjú Dr. Samu Antallal, a Diabetes Prevenció Gyógyszerészi Bizottsága elnökével - közel ezer pácienst küldtünk orvoshoz

Vércukor mérése a patikákban - körkérdés
A Diabétesz Világnap alkalmával a hazai gyakorlatban egyedülálló kezdeményezés indult a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Roche Magyarország és az Erős Antónia által alapított „Egy csepp figyelem” Alapítvány jóvoltából.

Interjú Erős Antóniával
Amikor jót tesz! a betegség – Erős Antónia a gyógyszertári diabétesz-kapmányról és önmagáról

’Egy csepp figyelem!’ egészségére - Vércukormérés a gyógyszertárban
Interjú Dr. Samu Antallal
2005. november 14-én, a Diabétesz Világnapján indult az "Egy csepp figyelem Alapítvány" és a Magyángyógyszerészek Országos Szövetségének összefogásával az a program, amelynek során az induláskor 65 gyógyszertárban minimális költségtérítéssel bárki kérheti vércukrának mérését.

Diabétesz – gyógyítható betegség vagy karban tartható állapot?
Mit értünk a diabétesz alatt, hogyan alakul ki a betegség, és mi a teendõ? Egyáltalán gyógyítható-e, vagy ha valakinél diagnosztizálják, akkor annak tudomásul kell vennie, hogy élete hátra lévõ részét ebben az állapotban kell leélnie. Egyáltalán milyen állapotban? A kérdésre Prof. Dr. Pogátsa Gábor professzortól kapjuk a választ.