Bõrünk mint érzékszerv - Száraz és érzékeny bõr
A szem, fül, száj, orr mellett a bõr is érzékszervnek számít. Köztük nemcsak a legnagyobb, hanem roppant érzékeny is. Villámgyorsan tudatja a szervezettel, hogy valami forró vagy hideg.
Nem utolsósorban a bõr közvetítésével érzett érzésektõl függ a kellemes vagy a kellemetlen közérzet.
Pl.: A viszketéstõl idegesek lehetünk, de a simogatástól, cirógatástól ellazulunk. Ezt a hihetetlen érzékenységet a bõrben található hideg, meleg és nyomásinger receptorainak köszönhetjük.

A bõrben találhatóak fájdalommérõ idegvégzõdések is, amelyeknek mûködése joggal rányomja bélyegét közérzetünkre. Ezek a különleges érzékelõk az idegpályák révén közvetlen összeköttetésben állnak az aggyal és a gerincvelõvel. Az így közvetített információt villámgyorsan kiértékeli az idegközpont, és érzésekre illetve szükség esetén cselekvésre váltja át.

A bõr a napfény hatására D-vitamint szintetizál, gondoskodik arról, hogy elegendõ kalcium álljon rendelkezésére a szervezetnek a csontok felépítéshez és számos más anyagcsere-folyamat lebonyolításához. A fény hatására melanin képzõdik, amely bõrünk színének kialakításáért felelõs. A bõr egyik csúcsteljesítménye, hogy néhány enzime képes igazán hatékonnyá tenni bizonyos mozzanatokat, pl.: a kortizon a bõrben hidrokortizonná alakul, vagy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná. Ebben a formájukban érzékennyé teszik a szõrtüszõket és a faggyúmirigyeket, haj- illetve szõrhullást, zsíros bõrt, aknét idézhetnek elõ.

Habár a bõr egyetlen más szervhez sem hasonlítható, még messze nem ismerjük eléggé. Ez is az egyik oka annak, hogy a kozmetikumokkal foglalkozó vegyészek és bõrgyógyászok gyakran nehéz helyzetbe kerülnek, amikor egy-egy kozmetikai termék hatékonyságáról esik szó. Sokszor ugyanis egyik sem tudja a másiknak minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy miben van a másiknak igaza és miben téved.

Száraz bőr

Fiatal korban a száraz bõr elõnyösebb oldalát mutatja: õszibarack színû orca, finom pórusok, semmi zsíros fény, sehol egy pattanás. Olyan, mint amelyrõl csak álmodhat az ember, aki pubertás idején mitesszerekkel, piros foltokkal zsírosan fénylõ arccal tündöklik.

De ennek az elõnynek ára van.
Ez kb. 20-30 életév körül bontakozik ki. Ha ilyenkor a száraz bõrt nem kezelik megfelelõen, a típusnak megfelelõ szerekkel, a zsír és a nedvesség hiánya gyorsan láthatóvá válik. Feszülni kezd, apró hámlások, bõrirritáció, korai ráncok jelennek meg és jelzik, hogy sürgõs kozmetikai beavatkozásra van szükség.

A száraz bõr oka, hogy nem megfelelõen mûködnek a faggyúmirigyek. Kevesebb zsírt termelnek, mint amelyre a természetes védõfilmréteghez szükség volna. Ez tartaná a bõrt rugalmasan és teszi ellenállóvá a kóros külsõ befolyásokkal szemben.

Teszt – Száraz-e a bõrünk?

Simítsa meg arcát és nyakát a megszokott módon, de ne kenje be semmilyen krémmel kb. 1 óra múlva nézzen a tükörbe.

Válaszoljon igennel vagy nemmelaz alábbi kérdésekre:
  • Matt, kissé tompa színû a bõr?
  • Rózsaszínes, pirospozsgás a bõr színe?
  • Ha már elmúlt 25 éves, vannak ráncok a bõrén?
  • Napfényre, hidegre néha kivörösödik a bõre?
  • Összességében láthatatlanok a pórusok?

Ha a legtöbb kérdésre igen a válasz, valószínûsíthetõ, hogy Önnekszáraz bõre van!

A száraz bõr dédelgetésre, sõt kényeztetésre szorul.

Ha este megtisztítjuk, használhatunk finom arctejet, lemosókrémetvagy olajat is. Mivel a lemosótej vízben oldódik, langyos vízzel könnyen eltávolíthatjuk.
Magas keménységû víznél hidratáló arctonikot is érdemes használni, az arcbõrösszehúzódását így megakadályozhatjuk.

Ezután magas zsír és víztartalmú krémet használhatunk, amely igen gazdag hatóanyagokban és jól táplálja a bõrt (jók az olajokat, pl. mandulaolajt tartalmazó krémek, jojobaolaj).

Ha rendkívül száraz a bõrünk, akkor a zsíros krém alá egy vizes hatóanyagokban gazdag hidratáló zselétis felkenhetünk.

Reggel: Szintén letisztítjuk az arcbõrt, majd arcvízzel, ásványvízzel frissítjük. Ismételten kenjük be a bõrt, fõleg ha húzódik. Fontos, hogy a szárazbõrûek nappali kréme mindig tartalmazzon fényvédõt, hogy védjen a bõröregedési folyamatok elindulásától.

Érzékeny bõr

Közép-Európában a nõk 12%-ának érzékeny a bõre. Ezek a hölgyek többnyire szõkev. vörös hajú, nagyon világos bõrû, zöld vagy kékszemû nõk.

Az õ bõrük nemcsak kevés faggyút termel, hanem túl vékony a szarurétegük és túl kevés a bõrükben a pigmentanyag.

Az ilyen bõrön jobban látszik a környezeti igénybevétel, a helytelen táplálkozás, a testi vagy lelki feszültség, könnyen irritálódik.

Az érzékeny bõr jellegzetessége, hogy száraz, kivörösödik, feszül, pikkelyesen hámlik, esetleg viszket. Ezek a tünetek felléphetnek egy-egy kozmetikum használatakor, de hidegre, melegre, fényre vagy rossz levegõre egyaránt reagálhat ígya bõr.

Az érzékeny bõrt mindenféleképpen kíméletesen kell kezelni. Ha gazdája gyakran váltogatja a kozmetikumait, rosszul tûri. Az a legjobb, ha olyan készítményeket használunk, amely kifejezetten érzékeny bõrûeknek lett kifejlesztve. Ezek rendkívül könnyû, nyugtató hatóanyagokból és olajokból készülnek. Pl.: phantenolból, körömvirágból,édesgyökér-kivonatból.

• Este: arcápolásként arctejjel, sensitiv bõrre készült olajjal tisztítsuk meg a bõrt, langyos vízzel mossuk le, könnyû ápoló olajjal vagy krémmel kenjükbe.

• Reggel: langyos vízzel, ha ezt nem tûri a bõr: arcvízzel, hidratáló tonikkal, megnyugtató hatóanyagú ásványvízzel tisztítjuk meg bõrünket.A fényvédõ tartalmú nappali krém ennél a bõrtípusnál is elengedhetetlen.

Fontos tanács:

Mielõtt krémet vásárolunk, ha lehetõségünk van rá, elõször kis mintát próbáljunk ki. Ennél a bõrtípusnál a legnagyobb az esély arra, hogy mindentõl irritálódjon, kipirosodjon, kellemetlen tüneteket produkáljon.
Az érzékeny bõrnél arra kell törekedni, hogy minél kevesebb anyagfajtával kerüljön érintkezésbe a bõr. A bekrémezés során ugyanis legalább 30 különféle anyaggal érintkezik bõrünk (arctej, tonik hatóanyagai, nappali-éjszakai krémek hatóanyagai,különbözõ szérumok, ampullák).

Ez a bõrtípus nem csak a közvetlen bõrt érõ ingereket viseli nehezen, hanem a különbözõ lelki eredetû gondokat (munkahelyi feszültség, családi, baráti bosszúságok) is. Könnyen kipirul, elsápad, kivörösödik. Különösen ilyen feszültségekkel teli idõszakban kell fokozottabban kezelgetni, mert már egy csésze feketekávétól vagy kólafélétõl (mivel sokbennük a koffein) fokozottabb erytémával (bõrpír) válaszol.

Óvatosan kell bánni az alkohollal, erõs fûszerekkel is, mert ezekre ugyanúgy reagálhat, ugyanis ezek a szerek fokozzák a keringést, növelik az idegfeszültséget, ami könnyen vöröses foltokhoz, viszketõ érzéshez vezethet.

A test mellett a lelket is ápolni kell!

Tehát nemcsak a bõrt kell lazítani, kényeztetni, nyugtatni, hanem a tulajdonost magát is.
Tanuljon meg relaxálni, vagy havonta iktasson be egy wellness-hétvégét!


Molnárné Nemess Barbara


2005.02.16.


Kapcsolódó oldalak: