Zsíros bőr

Amikor a nemi hormonokat termelõ mirigyek aktivizálódnak, sok fiatal valósággal úgy érzi, hogy a bõre zsírban fürdik. Ez mindaddig tart, amíg a hormonháztartás nem stabilizálódik. Hogy azután ebbõl zsíros bõrtípus alakul-e ki, csak a felnõttéválás kezdetén derül ki.

Nem egyszerû a dolga annak, aki a zsíros bõrt elfogadhatóvá szeretné tenni. De bármennyire nehézkes legyen is a kezelése, óriási elõnyei is vannak.
Igen ez így van! Viszonylag kevésbé érzékeny, ami többek között azt is jelenti, hogy a többlet zsír miatt nehezebben ráncosodik.

A bőségesen termelõdõ zsír, jóminõségû védõfilmréteget jelent, ami kevés nedvesség elpárolgását teszi lehetõvé, de ugyanakkor ellenállóvá teszi a bõrt a kívülrõl érkezõ káros hatások ellen. A kívülrõl érkezõ káros anyagok bejutását is megnehezíti.A kor elõrehaladtával nem marad a bõr mindig annyira zsíros, mint fiatalkorban, hanem kb. a 20. életév környékére már kevert bõrtípussá szelídülhet.
A fokozott zsírtermelõdés a férfi nemi hormon túltermelõdésében keresendõ. A pubertáskor beköszöntekor ez a nõi szervezetben is ugyanúgy el kezd termelõdni. Ezáltal a faggyúmirigyeket arra készteti, hogy több faggyút termeljenek.

A faggyúmirigyek receptorai, amelyek a hormonokból érkezõ üzenetet átveszik, fokozott munkába kezdenek. A receptorok az egészen normális hormonüzenetekre is reagálhatnak erõsebben v. kevésbé erõsen. Intenzitásuk az egyén hajlamától függ. A legtökéletesebb arcápolás sem képes megváltoztatni ezt az öröklött programot, de fokozatosan csökkenteni lehet a zsíros fényt, a mitesszeresedést, finomítani a pórusokat.

Esténként alaposan le kell tisztítani az arcot, a bõsége zsiradékot el kell távolítani, mert a zsiradékban baktériumok, porszemcsék tapadhatnak meg. Ezek könnyedén táptalajt szolgáltathatnak a különbözõ gyulladásos elváltozásoknak. Olyan arctejet, lemosót vásároljunk, amelyek jól tisztítják, frissítik a bõrt, oldják a zsírt, de nem szárítják ki túlságosan a bõrt.

Tisztítás után hidratáló krémet, könnyû zseléket, vagy nagy melegben hidratáló arcvizeket is használhatunk, amelyek alkoholt is tartalmazhatnak.
Reggelente ugyanúgy tisztítjuk a bõrt, mint este, mert valószínû, hogy ugyanolyan zsíros reggelre a bõrünk, mint este volt.
Heti 1-2-szer bõrradírt is használhatunk, ezzel jobban leoldjuk a felszíni hámréteget. Utána jobban levegõzik bõrünk.


Gyakran találkozhatunk a zsíros bõrtípus másik esetével, amikor a bõr felszíne tapintásra száraz, de mitesszer, esetleg egy-két gyulladt pattanás is található a bõrön. Száraz seborreának is nevezzük ezt a rendkívül csekély nedvességtartalommal, de fokozott faggyútermeléssel kombinált bõrtípust. A mitesszerképzõdés fõ oka a pórusok elszarusodása. Zsírból és a szarusejtekbõl dugószerû képzõdmény „faggyúdugasz” képzõdik, ami az ürülést gátolja.

Ha a mitesszereket közelebbrõl megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy feketés, pontszerû faggyú található a pórusban. Ez fõként a levegõ oxigénjének hatására alakul így ki, színezõdik feketévé. A mitesszeres bõrt csak körültekintõ felpuhítás után szabad kinyomni, mert különben nagy károsodást, bõrsérülést okozhatunk, a mitesszer pedig mégsem jön ki.

Nyomkodás után mindenképpen fertõtlenítsük le a bõrt, hogy semmilyen szennyezõdés ne tudjon a póruson keresztül bejutni. (Erre jó az enyhe alkoholos tonik vagy pórusösszehúzó kivonatot tartalmazó arcvíz ill. pórusösszehúzó pakolás. Ha sok a mitesszer, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Teszt – zsíros-e a bõre?

A bõrét tisztítsa meg, de utána ne kenje be semmivel.
Várjon 1-2 órát, nézzen bele a tükörbe, majd válaszoljon a következõ kérdésekre:

- Lát-e zsírfényt a bõrén?

- Vannak a bõrén pattanások, mitesszerek?

- Tág pórusúnak látja a bõrét?

- Kevésbé érzékeny a bõre a hidegre, melegre?

 

Ha a legtöbb kérdésre igen a válasz, Önnek zsíros bõrtípusa van!


Molnárné Nemess Barbara


2005.03.16.


További cikkek kozmetika témában