Arctisztítás
Az arctisztítás fontos, de nem szabad eltúlozni! Ha túl gyakran távolítjuk el a természetes (és kozmetikai) filmréteget, a bõr krónikus nedvességhiányát idézhetjük elõ. Kiszáradhat, érzékennyé is válhat bõrünk.
Ennek az oka az, hogy a bõr nem képes gyorsan újjáépíteni saját önvédelmi rendszerét. Ezért csak annyira intenzíven kell megtisztítani a bõrt, amennyire a bõrtípus és a bõr állapota elviseli.

Az arctisztítás lépései:

- legelõször a szemfestéket kell eltávolítani, erre külön sminkeltávolító zseléket, lotionokat vásárolhatunk. A vízálló szempillaspirált is könnyedén eltávolíthatjuk ezek segítségével. Ez nagyon fontos, mert a fennmaradó festék tovább roncsolhatja szempillánk minõségét

- a bõr tisztításához arctejeket, arcvizeket használhatunk, persze figyelembe véve bõrtípusunk milyenségét (szárító, alkoholos kozmetikumot száraz bõrre ne használjunk!)

- léteznek arctisztító pakolások, bõrradírok. Ezeknek egy része 20 perc után langyos vízzel lemosandó, másik részük megköt és egyben, mint egy fedõréteget el lehet távolítani. Ezek után fontos a bõr hidratálása, víztartalmú krémekkel, különbözõ hatóanyag-tartalmú zselékkel, kinek-kinek bõrtípusának megfelelõen. Zsíros bõrnél kis arckefét is használhatunk a dörzsöléshez, mivel ez javítja az anyagcserét, fokozza a vérkeringést.

Megkülönböztetünk:
  • arclemosó tejet
  • lemosó krémet (v. mosakodó krémet)
  • lemosó habot
  • mosdózselét
  • lemosó olajat
  • szappanokat

Arclemosó tej:

Klasszikus kozmetikai tisztítószer, kapható magas zsírtartalmú (száraz bõrre pl. rózsaszirom-kivonattal), alacsony zsírtartalmú (zsíros bõrre pl. citromfüves hatóanyaggal) ill. kombinált vagy kevert bõrtípusokra, normál bõrre (hammameliszes, mandarin illatos kivitelben is)Ezek vízzel oldható, vízzel könnyen lemosható szerek. Ha vattával töröljük vele át a bõrt, akkor utána még arctonikot érdemes használni.

Lemosó krém:

Különösen magas zsírtartalmú anyag. Igen érzékeny, száraz bõr tisztítószere. Általában nagyon enyhén vagy egyáltalán nincs illatosítva, mert az illatanyag az ilyen bõrt irritálhatja.

Lemosó hab:

Zsíros bõrtípusok tisztítószere, amely igen drasztikusan leoldja a szennyezõdéseket.

Mosdó zselé:

Szintén zsíros vagy kombinált bõr tisztítószere, a felszíni vízhiányos bõrt lehet vele szépen letisztítani. A zselét felkenjük, körkörös mozdulatokkal bemasszírozzuk, majd lemossuk.

Lemosó olaj:

Száraz, nagyon érzékeny bõrre való. Olyan bõr is szép lesz tõle, amely a vizet sem viseli el, mivel mosakodás után húzódik, kiszárad. Visszaadja, pótolja a bõr zsírköpenyét, de egyben tisztít is.

Szappanok:

Többfélék lehetnek. Minden bõrtípusra találhatunk megfelelõt. A modern szappanok, amelyeket arctisztításra gyártanak, nem lúgozzák ki a bõrt.
Száraz bõrre természetes alapanyagú (pl. mandulaolaj-kivonatos) szappant használjunk.
Zsíros bõrre valók az úgynevezett feketeszappanok (kéntartalmú), vagy sebes, nagyon gyulladt bõrfelületre a körömvirágszappant adhatjuk.
Stresszes, kivörösödõ bõrre a kámforos szappan jótékony hatást válthat ki.

Találkozhatunk még ezerféle kivonattal, különbözõbbnél-különbözõbb hatóanyag-tartalommal, de mindig tudakozódjunk, hogy a kiválasztott termék a mi bõrünknek megfelel-e!


Összeállította:
Molnárné Nemess Barbara


2005.03.29.

További cikkek kozmetika témában