Interjúk, cikkek

 • Védjük meg gyermekünket a hurutos megbetegedésektől!
  A hűvös idő beköszöntével egyre többen tapasztalják magukon a náthás megbetegedés kellemetlen tüneteit, mint például a rossz közérzet, fejfájás, orrdugulás, kaparó torok, orrfolyás. A változékony időjárásra főként a gyermekek reagálnak érzékenyen, ezért náluk ősszel és télen magas a hurutos megbetegedések száma. Az alábbiakban Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ad tanácsokat, hogy a szülőknek ilyenkor mire kell fokozottan odafigyelniük.


 • Rákkezelés – alternatív gyógymódok vagy hagyományos terápia?
  Csupán minden második magyar vélekedik úgy, hogy a rák, illetve a daganatos megbetegedések kezelésének leghatékonyabb módját a különböző gyógyszeres terápiák jelentik, állapítható meg a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara közös - országosan reprezentatív kutatásának - eredményeiből. A gyakorlati tapasztalatokról a WEBBeteg.hu egészségportál Dr. Tóth Judit klinikai onkológust kérdezte.


 • Újévi beszélgetés az ETI főigazgatójával, Vízvári Lászlóval
  Vízvári László az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet főigazgatójának irodájában ülünk a Horánszky utcában. Beszélgetünk és megpróbáljuk jobban megismerni egymást. Engedje meg a tisztelt Olvasó, hogy leírjam a vendéglátóm utolsó gondolatainak egyikét: „többet kellene így, kötetlenül beszélgetnünk a világ és a magunk dolgairól”.


 • Kik költenek étrend-kiegészítőkre?
  Az egészséges emberek gyakrabban alkalmaznak étrend-kiegészítőket, míg a krónikus betegek gyógyszerekre költenek inkább – derül ki a Szinapszis Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös kutatásából.


 • Gyógyszernek nem minősülő termékek: mit tud róluk a vásárló?
  Az étrend- és táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban a felnőtt magyar lakosság 37 százaléka semmilyen formában sem, vagy bizonytalan forrásból tájékozódik, holott az erre költők havonta átlagosan 4 ezer forintot adnak ki ezen készítményekre - derül ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Szinapszis Kft. közös felméréséből.


 • Gondolatok a hálapénzről - Egy kutatás margójára
  73,4 milliárd hálapénzt adtak a betegek tavaly az orvosoknak a Patika Egészségpénztár felmérése szerint – olvasható egy a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányban. Más adatok szerint is magas ez az összeg, de közel nem ekkora mértékű.


 • Csökkent a potencianövelők iránti kereslet – Teret nyernek a hamisítványok
  A három legnépszerűbb gyógyszer dobozforgalmi adatainak vizsgálatából kiderül, hogy míg 2004-ben még évente közel 250 ezer doboz fogyott el ezekből a készítményekből, addig ez a szám 2007-re 210 ezer körülire csökkent. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.


 • Fogyókúra módszerek és gyakoriság – friss kutatás
  A felnőtt lakosság 37 százaléka próbált már testsúlyából valamilyen fogyókúrás módszerrel leadni. Nem meglepő, hogy a hölgyek körében jóval nagyobb arányban próbálkoztak már fogyókúrával, a nők 44 százaléka próbálta már legalább egyszer életében csökkenteni testsúlyát - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.


 • Ön ellenezné-e, hogy halála esetén felhasználják szerveit?
  A magyar felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek odaadná halála esetén szerveit, addig a társadalom hat százaléka ezt semmilyen formában nem tartja elképzelhetőnek – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.


 • A fiatal felnőttek körében dohányoznak legtöbben
  A magyar felnőtt lakosság közel negyede dohányzik, a legaggasztóbb jelenség azonban az, hogy a fiatal felnőttek körében jóval magasabb a dohányzók aránya. A 18-25 év közöttiek 64 százaléka vallja csak nemdohányzónak magát - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.


 • Egészség – mi számít hiteles forrásnak a lakosság szerint?
  Tíz lakosból kilenc gondolja úgy, hogy az egészségmegőrzés alapja a széles körű tájékozottság, mégis csak a magyar felnőtt lakosság 12 százaléka tájékozódik rendszeresen az egészség híreivel kapcsolatban – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.


 • Magas vérnyomás – nem elég ismerni a rizikófaktorokat
  Míg a stressz és étrend - mint a magas vérnyomás kockázati tényezői - erősen élnek a köztudatban, a dohányzást és a túlsúlyt mint kockázati tényezőt a lakosság kisebb része említi spontán módon – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.


 • A lakosság „szereti” megszegni az orvosi utasítást
  A magyar felnőtt lakosság közel harminc százaléka szegi meg akut betegség során az orvos utasításait, és a betegek kevesebb, mint fele megy vissza kontrollvizsgálatra orvosához - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.


 • A homeopátiás készítmények piaca és megítélése
  A homeopátiás készítmények piaca évről évre dinamikusan fejlődik és a fiatalok körében egyre elfogadottabb gyógymódnak számít, ugyanakkor a lakosság nagy része még nem rendelkezik tapasztalattal és hozzáállása is semleges – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.


 • Felemás tapasztalatok patikán kívüli gyógyszervásárláskor
  Sem az üzleti, sem a vásárlói elvárásoknak sem tesz eleget a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás – állapította meg a Mystery Visit Kft. legfrissebb próbavásárlásos módszerrel történő kutatása. Minden harmadik patikán kívül gyógyszert vásárló figyelmét még a törvényileg előírt tájékoztató segédanyagokra sem hívják fel az eladók.


 • Hogyan vélekedik társadalmunk az orvosi műhibákról?
  A magyar felnőtt lakosság 64 százaléka gondolja úgy, hogy az orvos is ember és ezért természetes, ha néha hibázik. A megkérdezettek 30 százalékának ugyanakkor jóval radikálisabb a véleménye, szerintük orvosként nem lehet hibázni, hiszen emberéletekről van szó – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített felméréséből.


 • A hormonális fogamzásgátlók piaca Magyarországon
  Dinamikus fejlődés és növekvő gyógyszerforgalom, bővülő kínálat jellemzi a hazai hormonális fogamzásgátlók piacát: 2003-tól 2008-ig több mint 70 százalékos növekedést könyvelhettek el a piac szereplői termelői érték tekintetében. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.


 • A többség igent mondana az iskolai büfékínálat korlátozására
  A büfékínálat szigorítását elsősorban azok a fiatalabbak támogatnák, akik döntően felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és érdeklődnek az egészségtudatos életmód és az egészségügy friss hírei után – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.


 • Jelentősen nőtt a multivitamin-fogyasztás idén télen
  Két-két és félszer több vitamint fogyasztunk az őszi és téli hónapokban a fertőző betegségekről szóló hírek következtében, mint az év többi szakaszában. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.


 • Hagyományos vagy alternatív orvoslás?
  Az egészségesek a gyógynövényekben, a betegek a gyógyszerekben bíznak leginkább. Elsősorban a fiatalabbak, krónikus betegségekben nem szenvedők gondolják úgy, hogy hatékonyabbak és mellékhatás szempontjából biztonságosabbak a gyógynövényalapú készítmények – derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. által készített legújabb felmérésből.


 • Gazdasági válság és háztartási kiadások - Fő az egészség!
  Annak ellenére, hogy a gazdasági válság miatt a lakosság döntő többsége jelentősen csökkenti kiadásait, az egészségügyi költések tekintetében csak kis mértékben korlátozzuk magunkat – derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta.

   

 • Családi egészségnap a Pataky Művelődési Központban
  EGY NAP AZ EGÉSZSÉGÉRT – az egész család részére címmel a Pataky Művelődési Központ és az Életpont Nonprofit Közhasznú Kft. 2009. március 29-én, vasárnap a testi-lelki egészség fontosságát középpontba helyező családi egészségnapot rendez a Pataky Művelődési Központban.

   

 • Gyógyszerésznapok – Patika Nap
  A két rendezvény kapcsán Dr. Zalai Károlyt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkárát, a Magyar Gyógyszerész Napok rendezőbizottságának elnökét kérdeztük.

   

 • Országos Patikanap 2008
  Az Országos Patikanap 2008-ik évi Győr- Moson- Sopron Megyei megnyitójára Sopronban, a Patikamúzeumban került sor 2008. június 4-én.

   

 • Visszatekintés a XLIII. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyre
  A Rozsnyay Mátyás Emlékverseny történetéről, szervezéséről, múltjáról és az idei, nevezetesen a negyvenharmadik emlékversenyről dr. Erdei Ottiliát a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tudományos rendezvényi főtitkárhelyettesét kérdeztük.

   

 • Interjú dr. Küttel Sándorral
  Dr. Küttel Sándort, a PHOENIX Pharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. kereskedelmi igazgatóját, az igazgatóság elnökét kérdezzük a cég ún. Szimpatika kezdeményezéséről és a tavaly életbe léptetett gyógyszer-gazdaságossági törvény hatásairól a gyógyszer-kereskedelemre.

   

 • A Magyar Gyógyszerészi Kamara I. Vándorgyűléséről
  A Magyar Gyógyszerészi Kamara több mint fél évszázada élt hagyományt kívánt feleleveníteni az I. Vándorgyűlés megszervezésével, oly módon, hogy évről évre más régióban szervezi majd meg az eseményt. Horváth Tamást, a Kamara elnökét kérdeztük a Vándorgyűlés előzményeiről, eseményeiről, eredményeiről

   

 • A Magángyógyszerészek Országos Kongresszusa 2007 – elnöki interjú Dr. Mikola Bálinttal
  Idén 16. alkalommal gyűltek össze az ország legkisebb falvaiból is a gyógyszerészek, hogy megtárgyalják közös dolgainkat, meghallgassák az előadásokat, kérdezzenek, a fórumokon vitatkozzanak. Dr. Mikola Bálintot a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnökét kértük fel, értékelje az idei rendezvény tapasztalatait ebben a minden eddiginél nehezebb környezetben.

   

 • A IV. Országos Patika Nap Sopronban, az Arany Kígyó Gyógyszertárban
  Az Arany Kígyó Gyógyszertár 300 db meghívót küldött, ill. osztott szét. Ebben a Patika Napon ingyenesen végzett szűrővizsgálatokra, tanácsadásra és az immár hagyományos, a Rotary Club Sopronnal közösen megrendezésre kerülő „Jótékonysági Patikakoncertre” invitálták az érdeklődőket.

   

 • Patika Nap 2007
  Elsősorban arról szeretnénk képet kapni, hogy – akár bármilyen kis mértékben, vagy tán nem is anyagilag mérhető módon, hanem a patika, a szakma presztizsét illetően - segíti-e, támogatja-e ez a kezdeményezés a gyógyszertárak megváltozott helyzetét. A Budai Korona Patika vezetője Bölcs Judit, a Szent István Gyógyszertár vezetője Mohos Mária válaszoltak kérdéseinkre.

   

 • 15 éves a MOSZ
  A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége 1991-ben alakult Kecskeméten. Dr. Mikola Bálintot a MOSZ alapító elnökét arról kérdeztük, hogyan értékeli a Szövetség akkor megfogalmazott „Ars poeticáját” a 15 éves működés és a MOSZ által deklarált „Missziós Nyilatkozat” tükrében.

   

 • A PATIKA NAP gyógyszertári tapasztalatai
  Érdemes megkísérelni felmérni, melyek voltak a Patika Nap tapasztalatai, mit várnak a gyógyszerészek a Patika Nap szervezését felvállaló Magyar Gyógyszerész Kamarától, mit tesznek a sikerért saját hatáskörükben, hogyan értékelik a páciensek a 2006. június 7-én megtartott Patika Napot.

   

 • Patikanap Sopronban
  2006. június 7-én a Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezésére Sopronban is III. alkalommal került megrendezésre a Patikanap. A korábbi évekhez hasonlóan szinte minden gyógyszertár csatlakozott a rendezvényhez.

   

 • Dr. Südy György: Mi is az a gyógyszer?
  A mai világban nagyon sokat foglalkozunk a gyógyszerekkel, nem múlik el úgy nap, hogy a médiában ne lehetne hallani, olvasni róluk. Az új gyógyszerek felfedezésétől a gyógyszergyárak részvényárfolyamáig mindenféle variációban előfordulnak.

   

 • Kérdezze meg gyógyszerészét, - de hogyan?
  Interjú Dr. Buzásiné Bölcs Judit gyógyszerésszel- Vénymentes gyógyszerek esetén mi a jellemző, tünetet említ a páciens és arra kér valamit, vagy direktbe 1-1 konkrét készítményt kér?
  - Lehetne-e „tipizálni” a betegeket? Sok információt igényel, vagy szinte semmit, csak az ár érdekli, vagy a hatásmechanizmus is, mellékhatásokra rákérdez, vagy sem?

   

 • Dr. Pintye János: Gyógyszer-táplálék kölcsönhatások
  A hazai hivatalos gyógyszerelőiratok kölcsönhatás fejezete csak a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatásokkal foglalkozik. A külföldi előiratokban még kettő kölcsönhatás szerepel a gyógyszer-táplálék és a gyógyszer-labordiagnosztikai eredmények kölcsönhatásai.