Interjúk
Tartalomjegyzék
Interjúk
Interjúk folyt.
Minden oldal

Interjúk

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 

Dr. Dénes Zoltán

Nemrég a műtéti altatással foglalkoztunk, aminek kapcsán szintén nem árt tisztázni: hiába mossák sokan egybe a kettőt, a kómának semmi köze hozzá. Dr. Dénes Zoltánnal, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya- és Agysérültek Rehabilitációs Osztály főorvosával beszélgettünk. 2015.

Tovább

Dr. Nyitrai Éva

A komolyabb műtéteket altatásban végzik, ezzel semmi újdonságot nem mondtunk, azonban azt már csak kevesen tudják, pontosan miként is idézik elő a szakemberek ezt az állapotot, illetve mivel jár a mesterséges altatás. Dr. Nyitrai Éva főorvossal, aneszteziológus-infektológussal beszélgettünk.2015.

Tovább

Dr. Petrekanits Máté

Ha meghalljuk azt a szót, hogy dopping, egyből olimpiai csalásokra, vizeletvizsgálatokra és megszégyenült sportolókra gondolunk, a kérdés azonban ennél némileg bonyolultabb – és nem is választható el az élsport témakörétől. Dr. Petrekanits Mátéval, a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértőjével beszélgettünk, aki mintegy három évtizedes tudományos munkássága alatt közel százezer terheléses vizsgálatot végzett el sportolók, fegyveres testületek számára. 2014.09.22.

Tovább

Légimentők

Mi történik, ha valahol nagyon gyorsan kell intézkedni? Kik lépnek akcióba, ha súlyos beteget kell gyorsan átszállítani más intézménybe? A választ nem nehéz kitalálni: Kurucz Zoltánnal, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. oktatási és szervezési felelősével beszélgettünk.2014.07.31.

Tovább

Dr Petrekanits Mate sportorvos

Aki nem beteg, tud fogyni, és az izomzat is fejleszthető, viszont akinek hiányoznak ehhez a megfelelő genetikai adottságai, az sem élsportoló nem lesz soha, sem az ógörög szobrokra emlékeztető izomzatot nem lesz képes építeni. Ennek ellenére a sport minden életkorban hasznos és ajánlott. Dr. Petrekanits Máté sportorvossal, a terhelésélettan minden bizonnyal legnevesebb hazai szaktekintélyével beszélgettünk. 2014.06.26.

Tovább

Ikrek

Tárnoki Ádám és Tárnoki Dávid testvérek – egypetéjű ikrek. Mindketten orvosok, mindketten radiológusok – és emellett ikerkutatók, akik Magyarországon egyedülálló vizsgálatokat, felméréseket végeznek a témában. Velük beszélgettünk, szakmai és személyes oldalról is megvilágítva az „ikerkérdést”.2014.05.30.

Tovább

borderline

A borderline személyiségzavarról igen sokat lehet manapság hallani, ám a legtöbben teljesen hibásan használják a fogalmakat, így a köztudatban ez a betegség összemosódik a skizofréniával, a depresszióval és még több mentális betegséggel. Dr. Unoka Zsolt pszichiáter, pszichoterapeuta válaszolt kérdéseinkre. 2013.10.17.

Tovább

Dr. Süveges Erzsébet

A limfóma daganatos betegség, és ezek közül is a jobb prognózisú elváltozások közé tartozik – ennyit általában mindenki tud. De rák-e a limfóma? És egyáltalán mink betegszik meg ilyenkor? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Dr. Süveges Erzsébet haematológus szakorvossal. 2013.10.01.

Tovább

drknollzsolt

A térd sérülése tartósan is megkeserítheti egy ember mindennapjait, ám a mai műtéti technikák mellett korántsem igaz, hogy műtéttel ne lehetne javulást elérni, akármelyik térdrész is ment tönkre egy sérülés következtében. Dr. Knoll Zsolt ortopéd orvos-traumatológus-sportsebésszel beszélgettünk e beavatkozásokról. 2013.09.24.
Tovább

 szobatisztasag 300

A szülők gyakran aggodalommal veszik tudomásul, hogy gyermekük még nem szobatiszta, a helyzet pedig néha kilátástalannak tűnik e téren. Pedig előbb-utóbb mindenkinél megoldódik a probléma – egyszerűen csak egyéni adottságoktól függ, mikor. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2013.08.21.
Tovább
 

dr horvath bela

Melanoma esetében végzetes lehet a késlekedés
Az utóbbi években szerencsére Magyarországon is egyre több szó esik a melanomáról, amely – a közhiedelemmel ellentétben – nem azonos a bőrrákkal, azonban szintén a bőr daganatos elváltozásáról van szó. Arról, hogy egész pontosan mi is áll a háttérben, Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvost, a Melanomamobil vezető orvosát kérdeztük.
2013.07.30.

Tovább

hasmenes

Ha rohanni kell...
A nyári hónapokban különösen gyakoriak a hasmenéses kellemetlenségek, sokak külföldi nyaralását teszi pokollá a „hasmars”. Szilágyi Noémi dietetikussal beszélgettünk a problémákról.
2013.07.25.

Tovább

terdserulesek

Térdsérülések - Az egyik legkellemetlenebb probléma
A térdünket mindennap folyamatosan használjuk, így nem csoda, hogy ha megsérül, azt is nagyon megszenvedjük, méghozzá a szó minden értelmében. A térdsérülések kezelése szempontjából egyáltalán nem mindegy, pontosan mi sérül meg az ízületben, a pokoli fájdalom és a tünetek azonban hasonlítanak – Dr. Szabó László sportorvossal beszélgettünk alapszinten a térdsérülésekről. 2013.06.11.
Tovább

gerincferdules

Gerincferdülés - Fiúknál gyakoribb a hanyag tartás
Mi a különbség a gerincferdülés és a hanyag tartás között? Egyáltalán nem mindegy, ugyanis lehet összefüggés a kettő között, mégsem pontosan ugyanarról van szó. Dr. Görgényi Szabolcs ortopéd szakorvossal beszélgettünk, hogy megvilágítsuk a fő különbségeket. 2013.06.03.
Tovább

visszer

Ronda, kellemetlen és veszélyes visszerek
A visszeresség az egyik legelterjedtebb egészségügyi problémaként az emberek több mint ötven százalékát érinti élete során valamilyen formában. Magyarországon évente mintegy 15 ezren szorulnak kórházi ellátásra visszérproblémák miatt, és a lakosság körülbelül 65 százaléka szenved valamilyen visszérbántalomtól. Dr. Czéh Béla sebésszel beszélgettünk. 2013.05.24.
Tovább

dr budi tamas

Ha egy here tartósan melegben van, mindenképpen károsodni fog
A here elváltozásairól, betegségeiről sokat beszélünk felnőtt korban, ám a gyermekkori rendellenességekről, a herék leszállásáról, problémáiról általában csak azok tudnak bővebbet, akiket gyermekük révén érint valamelyik gond. Dr. Bűdi Tamás gyermeksebésszel ezekről a témákról beszélgettünk – és egy örök vitatémáról, a fityma hátrahúzásáról is megkérdeztük a véleményét.
2013.05.13.
Tovább

aramutes

Vigyázat, nagyfeszültség!
Az áramütés mindenki által rettegett sérülés, amely akár otthonunkban is érhet minket. De valójában miért is rettegünk tőle annyira? Milyen károsodásokat okoz a szervezetben az elektromos áram, és mennyiben függ attól a károsodás nagysága, hogy mekkora a feszültség? Dr. László Tamás háziorvossal beszélgettünk. 2013.04.16.
Tovább

dr gruiz katalin

Down-kór, elviselhetetlen kockázatok egy bizonytalan világban
A Down-kóros kisbabák, kisgyerekek, gyerekek mindennapjairól viszonylag sokat tudunk, ám lényegesen kevesebbet beszélünk arról, mi történik velük, miután felnőttek. Hol tudnak dolgozni, egyáltalán milyen munkákat képesek biztonsággal ellátni? Képesek-e hagyományos baráti és lelki kapcsolatok kialakítására? És mi lesz velük öregkorukban? Dr. Gruiz Katalinnal, a Down Alapítvány elnökével beszélgettünk.
2013.04.10.
Tovább

melegpar

A homoszexualitás témaköre ma már nem tabu olyan módon, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de napjainkban is számos félreértés és tévhit lengi körül. Ki más tudná ezeket hatásosabban megcáfolni, pontosítani – vagy akár megerősíteni –, mint egy olyan ember, aki „érintett”? Interjúalanyunk – akit nevezzünk Bálintnak, úgyis hozzánőtt ez a név – harmincas éveinek közepén jár: megbecsült értelmiségi munkát végez egy fontos szervezetnél, rengeteg barátja és számos hobbija van – és mellesleg a saját neméhez vonzódik. Vele beszélgettünk. 2013.03.18.
Tovább

dr szanto imre

Bölcsőhalál - Minden szülő legszörnyűbb rémálma
A Madarász utcai Gyermekkórházban működik az a centrum, amely a szülőket készíti fel a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére, illetve – amennyiben mégis bekövetkezne minden kisgyermekes szülő legszörnyűbb rémálma – annak kivédésére. A téma hazai legismertebb szakértője, dr. Szántó Imre és kollégái minden kedden 16 és 18 óra között tartanak tréninget és előadást a bölcsőhalálról, amely tartalmazza az otthoni monitorozás megszervezését és a programban használt monitor forgalmazását is. Dr. Szántó Imrével beszélgettünk.
2013.03.12.
Tovább

sclerosis

Sclerosis multiplex: alattomos és veszélyes
A sclerosis multiplex a közismerten alattomos betegségek sorát gyarapítja: jó ideig nehéz diagnosztizálni, az idő előrehaladtával azonban lényegesen rontja a betegek életminőségét, a végső stádiumban pedig teljes rokkantsághoz vezethet. Dr. Szücs László ideggyógyásszal jártuk körbe, mivel is jár ez a súlyos kór. 2013.02.11.
Tovább

joindulatu daganatok

Rendellenes, de nem rákos
Ha daganatokról esik szó, egyből mindenki a halálos kimenetelű rákos elváltozásokra asszociál, pedig nem kizárólag ilyen jellegű rendellenességek léteznek – a női szervezetre pedig különösen jellemző néhány ilyen specifikus daganat. Dr. Papp Antal nőgyógyásszal beszélgettünk.
2013.01.31.

Tovább

dr feminger andrea

Árpa, jégárpa és egyéb elváltozások a szemhéjon
Sokan házi körülmények között, kézzel esnek neki a szemhéjon keletkezett, néha igen kellemetlen kinézetű és érzetű elváltozásoknak, pedig az efféle rendellenességekkel minden esetben orvoshoz kell fordulni. Dr. Feminger Andrea szemészorvossal vesézzük ki, miért.
2013.01.28.
Tovább

dr satori agnes

Nem csak barátok, segítők is
Egyre gyakrabban hallani úgynevezett állatterápiás kezelésekről, amelyek során állatok segítségével gyógyítják a betegeket vagy fejlesztik a valamilyen hiányossággal küzdő gyerekeket, netán csak kedélyállapot-javítás céljából viszik közel a kutyákat, macskákat az érintettekhez. Miről is van szó pontosan ezekben az esetekben? A Tetra-2002 Alapítvány részéről dr. Sátori Ágnes állatorvossal, pszichológussal beszélgettünk.
2013.01.14.
Tovább

dr molnar balint

Minden nap harcolni kell a fogkő ellen
Gyakran hallani, hogy a fogkő tönkreteszi a fogainkat, pontosan azonban a legtöbben nem tudják, mi is pontosan a fogkő, azt meg főleg nem, hogyan jön létre és miként károsítja fogainkat. Dr. Molnár Bálint parodontológus szakorvos, egyetemi tanársegéd segítségével igyekeztünk megvilágítani a probléma hátterét. 2013.01.04.
Tovább

bede zsuzsa

Naponta kétszer vagy havonta egyszer?
„A férfi a házassággal fizet a szexért, a nő a szexszel fizet a házasságért” – szól egy ismert mondás, ám mindez nem feltétlenül fedi a valóságot ebben a formában. Az egyes emberek szexigénye nagyban eltér egymástól, ám nem igaz, hogy mindez feltétlenül nemfüggő lenne. Bede Zsuzsa szexuálpszichológussal beszélgettünk a szexuális igényekről. 2012.12.19.
Tovább

hiperaktivitas

Hiperaktív vagy figyelemzavaros?
Sok gyerekre rásütik, hogy hiperaktív, pedig korántsem biztos, hogy tényleg az. A hiperaktivitás napjainkra amolyan hívószóvá vált, pedig nem mindegy, hogy egy gyerek hiperaktív vagy figyelemzavaros: valaki évekre skatulyába kerülhet egy téves minősítés alapján, ami aztán később az egész életére kihathat. Jávori Ildikóval, a „problémás” gyerekekkel foglalkozó Eleven Team vezető szakértőjével beszélgettünk. 2012.12.14.
Tovább

dr apostol eva

Kemény ellenfél a körömgomba
Vajon hihetünk-e a televíziós reklámoknak, amikor olyan csodaszereket hirdetnek, amik két hét alatt elmulasztják a körömgombát? Egyáltalán miben különbözik a körömgomba a többi gombás megbetegedéstől? Kérdéseinkre Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus válaszolt. 2012.12.10.
Tovább

idegosszeomlas

Ha elszakad a cérna…
A stressztűrő képesség egyéni adottságok függvénye is, ám mindenkinél van egy határ, amikor elszakad a cérna, lemerülnek az elemek, és minden kilátástalanná válik. A köznyelv ezt az állapotot egyszerűen csak idegösszeomlásként emlegeti – orvosi értelemben azonban ez a meghatározás nem feltétlenül egzakt. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról.
2012.11.09.

Tovább

fejtetu

Fejtetű: kíméletlen ellenség
Gyakran elhangzik, hogy a tetvek csakis az ápolatlan gyerekeket fenyegetik, a valóság azonban nem is állhatna távolabb ennél: a fejtetűtől senki sincs biztonságban, aki közösségbe jár, a paraziták kiirtása pedig nehezebb, mint gondolnánk. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk a tetvekről és az ellenük vívott, néha reménytelennek tűnő küzdelemről. 2012.11.05.
Tovább

arcureggyull

Arcfájdalom, sajgó fej és orrdugulás: biztos jelek
Az arcüreg- és a homloküreg-gyulladás viszonylag ritkán válik igazán kellemetlenné, nem is olyan kevesen viszont folyamatosan küzdenek e kellemetlen, különféle fertőzésekből fakadó megbetegedésekkel. Dr. Kozma Dávid fül-orr-gégész szakorvossal beszélgettünk a témáról. 2012.10.29.
Tovább

dr domotor gabor

Bőrelváltozások sebészeti kezelése
A bőr daganatos elváltozásai megfelelő idejű észlelés esetén általában jól gyógyíthatóak, ha azonban a betegség elért egy bizonyos stádiumot, már nehéz velük mit kezdeni, és a következmények is tragikusak lehetnek. Azt ugyanakkor sokan nem tudják, mikor van szükség sebészeti beavatkozásokra, és főleg miként zajlik egy ilyen műtét. Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvost, az Ars Medica Lézerklinika vezetőjét kérdeztük. 2012.09.28.
Tovább

dr molnar balint

Vérző íny és szabaddá váló foggyökér
A vérző íny Magyarországon is tízezrek problémája, ám sokan nem törődnek vele, ami egyértelműen hiba, hiszen a kezeletlen fogágybetegség egyenes út a fogvesztés felé. Ráadásul látványosabb probléma nála például az íny „felhúzódása”, amivel viszont azért nem fordulunk orvoshoz, mert nem tudjuk, hogy kezelhető. Dr. Molnár Bálint parodontológus szakorvossal, egyetemi tanársegéddel beszélgettünk a fenti problémákról. 2012.09.25.
Tovább

hypoglikemia

Hypoglikémia - Ha alacsony a cukrunk…
A magas vércukorszinttel összefüggő betegségekről úton-útfélen sokat beszélünk, ám ezek ellentétéről, az alacsony vércukorszintről, azaz hypoglikémiáról már jóval kevesebb szó esik a hétköznapokban. Dr. László Zsolt kardiológussal igyekeztünk kicsit tisztába tenni a kérdést. 2012.09.18.
Tovább

dr zacher gabor

21. századi kábítószerek
Számos olyan kábítószer nevét kényszerültünk megtanulni az utóbbi években a híradókból és a bulvárlapokból, amelyekről korábban soha nem is hallottunk. E szereket nehéz közös halmazba hozni, lévén mindegyik más és más, de azért tettünk egy kísérletet áttekintésükre Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvossal. 2012.09.11.
Tovább

 

dr vitan gabor

Teljes élet sztóma mellett
„A sztóma kényes téma, ami igen ritkán kerül szóba, pedig Magyarországon is ezrek kénytelenek úgy élni, hogy valamilyen betegség, baleset vagy műtét miatt vizelési vagy székelési funkcióik károsodtak, és emiatt képtelenek azokat a hagyományos módon végezni. Dr. Vitán Gáborral, a Mediszintech ügyvezető igazgatójával, a téma szakértőjével beszélgettünk.
2012.08.31.

Tovább