Az eddigi eredmények...

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Egy csepp figyelem Alapítvány
2008.03.13. Csütörtök 10.30

Az Erős Antónia által 2005-ben létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzd. A diabétesz ugyanis nem fáj, de szövődményei vaksághoz, agyvérzéshez, lábamputációhoz vezethetnek. Ezért indította el az Alapítvány elsőként Magyarországon a gyógyszerészekkel közösen a patikai programokat, hozta létre az Egy csepp Világnapot, szervez ingyenes szűréseket, támogat iskolákat, egyetemeket.

AZ EDDIGI EREDMÉNYEK

· A 2005 novemberi 55-höz képest ma már több mint 530 narancssárga felkiáltójeles patika van az országban, ahol bárki megmérheti saját vércukorszintjét, ezek közül több mint 200-ban már vérnyomásmérés is van!
· három év alatt csaknem százezer ember mérte meg vércukorszintjét patikában
· az Alapítvány több mint kétezer egyetemista egészségi állapotát mérte fel ingyenesen
· eddig 200 középiskolának adományozott vércukormérőt
· tanácsadó és felvilágosító előadásokat szervez általános iskolákban
· több tízezer ember vércukrát, vérnyomását mérte meg családi rendezvényeken

EGYETEMI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS

Tavaly nagysikerű egyetemi egészségfelmérő programot indított az Egy csepp figyelem Alapítvány, melynek eredményit dr. Aszmann Anna dolgozta fel Dr. Oláh Zoltán, kuratóriumi tag szakmai segítségével. Az Alapítvány munkatársai három vidéki és három budapesti egyetemen végeztek felmérést 2007 március és október között.

Azért éppen egyetemeken, mert a szakemberek szerint a 18-21 év közötti korosztály az „elfeledett” nemzedék, mert a kötelező szűrésekből „kiesnek”, ráadásul az iskolai évek alatt alig látja őket orvos. Ugyanakkor a táplálkozási szokások megváltozásával és a fizikai aktivitás csökkenésével párhuzamosan egyre növekvő arányú az elhízás, és a felnőtt (II. típusú) cukorbetegség, illetve más krónikus betegségek egyre inkább fenyegetik a fiatalabbakat is. 

A krónikus (nép) betegségek családi halmozódása

A hallgatók
- 69%-nak családjában van magas vérnyomásos beteg, 50%-ban fordul elő szív-érrendszeri betegség, 41% családjában jelen van a cukorbetegség, és 35%-nak családjában van jelentősen elhízott személy. 
- A fiatalok nagy része soha nem reggelizik
- A fehér kenyeret választják a teljes kiőrlésű helyett, és szinte egyáltalán nem esznek halat
- Egy ötödük számára nincs szervezett testnevelés az egyetemen
- 3-4 órát ülnek a számítógép előtt naponta

A részletes kutatási eredmények grafikonokkal a www.egycseppfigyelem.hu oldalon találhatók.

PATIKAI PROGRAMOK

Az Alapítvány jóvoltából májustól a narancssárga felkiáltójellel megjelölt patikák folyamatosan kapcsolódnak a koleszterin-programhoz is, vagyis májustól már nem csak vércukrot, vérnyomást, hanem koleszterinszintet is lehet méretni a gyógyszertárakban.

EGY CSEPP FIGYELEM-EGY SZÁZALÉK!

Az EGY CSEPP FIGYELEM Alapítvány idén már fogadhatja az 1 százalékos adófelajánlásokat, amely népszerű programjai folytatását szolgálja. Idén is számos családi rendezvényen, sporteseményen és egyetemeken, főiskolákon lesznek ott az Alapítvány munkatársai ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással. November 16-án pedig ismét lesz Egy csepp Világnap a SYMA csarnokban.

A sok program megvalósításában Ön is segítheti az Egy csepp figyelem Alapítvány munkáját adója 1%-ának felajánlásával

adószámuk: 18255858-2-43)

További információ:
Petrik Liána 30/ 249 6288

diabetes@egycseppfigyelem.hu

 

Kapcsolódó oldal: