Elindult az Egy csepp figyelem Alapítvány tavaszi kampánya és honlapja

 

MÉRJEN ÉS ÉLJEN! CSONKA ANDRÁS, AZ EGÉSZSÉGES SZTÁR

Elindult az Egy csepp figyelem Alapítvány tavaszi kampánya és honlapja

Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány elindította tavaszi kampányát. A fő téma az úgynevezett 2-es típusú diabétesz, amely akár 7-800 ezer embert is fenyegethet Magyarországon. A betegek egy része nem tudja, hogy érintett, és magasabbak a vércukorértékei a normálisnál miközben semmilyen különösebb tünetet nem tapasztal magán, ezért nem is fordul időben orvoshoz. Nekik segíthet az Alapítvány egyrészt a patikai vércukorszint méréssel, amely ma már több mint 700 narancssárga felkiáltójeles gyógyszertárban elérhető jelképes összegért, valamint egy a rövidesen induló országos road show-val, ahol ingyenes szűréseket biztosítanak a szakemberek. Ugyanakkor a már felfedezett 2-es típusú cukorbetegekhez is szól a kampány. Ők általában túlsúlyosak vagy elhízottak, keveset vagy egyáltalán nem sportolnak, egészségtelenül táplálkoznak, és nagyon ritkán ellenőrzik vércukorszintjüket. Egy részüknek elegendő a szigorú diéta, másoknak tablettás vagy akár inzulin kezelésre van szükségük ahhoz, hogy rendben tartsák vércukorszintjüket, ami létfontosságú a szövődmények elkerüléséhez, megelőzéséhez. A 2-es típusú diabétesz a helytelen életmód következménye, nagyon lassan, akár évek alatt alakul ki, nincsenek különösebb tünetei, és többnyire idősebb életkorban jelentkezik, ezért is nevezik „időskori”-nak is. Az utóbbi évtizedben azonban egyre gyakrabban fedezik fel gyerekeknél, akik saját életmódjuk áldozatai.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány ebben az évben arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek négy alapvető szabályt kell követniük:

1. naponta kellene mozogniuk, ami lehet félórás tempós séta is

2. egészségesen kell táplálkozniuk ügyelve a megfelelő arányokra és szénhidrát bevitelre (többnyire zöldség, gyümölcs, fehér húsok, teljes kiőrlésű péksütemények, zöldség- és gyümölcslevek, magvak legyenek az étrendben elkerülve a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszereket, mint a kekszek, sütemények, szénsavas cukros üdítők, stb…)

3. legalább három havonta orvosi ellenőrzésre kellene járniuk, és dietetikai tanácsadáson részt venniük

4. a mostani gyakorlat helyett (miszerint csak elvétve ellenőrzik vércukorszintjüket, sokszor csak az orvosnál!) rendszeresen ellenőrizni vércukorszintjüket otthoni vércukormérővel, de időnként ellenőriztethetik narancssárga felkiáltójeles patikában is, ahol tanácsokat is kapnak

Az Alapítvány mindehhez segítséget is nyújt. Egyrészt elindult a www.egycseppfigyelem.hu vadonatúj egészségügyi portál. Ezen a cukorbetegségről, a magas vérnyomásról, a koleszterin problémákról is kaphatnak információkat, orvosoktól kérhetnek tanácsot, értesülhetnek a legfrissebb egészségügyi hírekről, játékokban vehetnek részt és megkereshetik a lakóhelyükhöz legközelebb eső narancssárga felkiáltójeles patikát is.

Másrészt május 16-án indul a SPAR Magyarország Kft. és az Egy csepp figyelem Alapítvány országos INTERSPAR Road Show-ja, amely fél éven keresztül az ország húsz nagyvárosában lesz jelen.

Szórakoztató programokkal és ingyenes egészségügyi szűrésekkel, sorsolásokkal. A nagyvárosokban lévő INTERSPAR hipermarketeknél hétvégenként bárki megméretheti majd egyebek között vércukrát, vérnyomását, és elsősorban a 2-es típusú cukorbetegekre gondolva az Alapítvány Roche vércukormérőket és Omron lépésszámlálókat is sorsol minden helyszínen. Eközben színpadi programok és egészséges élelmiszerek is várják majd az érdeklődőket.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány programjaihoz elsőként csatlakoztak azok a sztárok, akik tavaly megmérették egészségügyi értékeiket, és részt vettek a „Ki a legegészségesebb magyar sztár 2008” versenyen. Az Alapítvány szakemberei a szűrési eredmények és az életmódra vonatkozó válaszok alapján Csonka Andrást (RTL Klub) díjazták. Két különdíjat is átadtak: Németh Lajosnak (TV2) és Rékasi Károlynak (Barátok Közt), akik szintén sokat tesznek az egészségükért.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány tehát folytatja 2005-ben megkezdett programjait, amelyekre mindenkit szeretettel várnak. Aki szeretne részt venni az Alapítvány munkájában, és segíteni a célok elérését, az adója 1 százalékának felajánlásával ezt megteheti (18255858-2-43). További információk szűrésekről, programokról, az Alapítványról a www.egycseppfigyelem.hu -n.

Szánjon Ön is egy csepp figyelmet egészségére!

További információ:
Erős Antónia és Pusztai Anna 30/ 249 6288

2009.04.24.


 

Kapcsolódó oldal: