Egyéni tudás – kollektív csapatjáték

Szerző: dr. Gombos Margit Anna, 2017. 

Dr. Sejben József gyógyszerész

Sokoldalú technikai, magasfokú fizikai és pszichikai képesség, rokonszenves sportszerű viselkedés kell ahhoz, hogy valaki nagy egyéniséggé váljon. (Szabadon Comenius és Apáczai Csere János után.) Ezt a nem teljes összefoglalást segítségül veszem ennek a cikknek az írásához. Kollégák vagyunk sok tíz éve és egy munkahely alkalmazottjai kb. 20 éve. Mégis, mégis a beszélgetés segített ahhoz, hogy a találkozás estéjén megállapíthassam: „Ó, Istenem, nem is ismertem ezt az Embert!”. Őszintén, a beszélgetésünk során ismertem meg a CÉG „őstörténetét” is. Sajnos nem tudom megkerülni azt a tényt, hogy megemlítsem, a hőség megint társamul szegődött. Kecskeméten csak a vendéglátóm által előállított ivólevek könnyítettek elviselni a majd 40ºC-ot, és igazi energiabombaként hatottak a nem lankadó figyelmemre. Csodálatos otthonos hangulatot sugárzó körülmények között tehettem fel az első kérdésem.

Jóska kérlek a családfádról és magadról is osszál meg emlékeket velem, és az Olvasókkal!
Édesapám Sejben József, a Hangya Szövetkezet alkalmazottja volt, és az ABC Áruház vezetőjeként dolgozott, mint kereskedő. Édesanyám otthon nevelt bennünket Magdolna leánytestvéremmel, aki jelenleg is a PHOENIX Pharmánál dolgozik Kecskeméten. Édesanyám leánykori neve Pigniczky Irma volt, négyen voltak testvérek. Édesapámék hárman. 
A családunk története Kistelekhez kötődik. Mind a két nagyszülő pár ott született. Sejben nagyapa kovácsmester volt, Pigniczky nagyapa malomtulajdonos. Két jómódú családfő voltak. Édesanyámék, mint mondtam, négyen voltak testvérek, édesapámék hárman. Ők voltak a legfiatalabbak - mármint az édesanyám és édesapám -, így még fiatalok voltak, amikor elveszítették szüleiket, ez a tény azt jelentette, hogy nem ismerhettem meg azt a csodálatos érzést, milyen, ha egy gyereknek nagyszülei is vannak! Azonban a Sors kárpótolt, mert olyan keresztszülőket adott nekem Pigniczky Lajos és Németh Julianna személyében, akik adtak nekem jóságot, szeretetet, támogatást, mely életem végéig például szolgál. Egy kívánságom van, hogy ebből a gazdag érzelmi világból tudjak a két unokámnak adni.

Sejben 02

Hol jártál iskolába?
Kisteleken jártam általános iskolába, majd az Árpád Fejedelem Középiskolába. Hoztam egy kiadványt, ami dokumentálja, hogy ott már a futballcsapat tagja voltam.

Sajnos a cikkben nem tudjuk megmutatni az Olvasóknak, mert megfakult a kép, de tanúsíthatom az Olvasóink előtt, hogy csodálatos, lelkes fiatal csapatot kapott lencsevégre a fotográfus. Még az is látszik milyen nehéz nektek mozdulat-lanul maradni egy pillanatra is.
Megkérdezhetem Tőled csak a futball érdekelt, vagy más is?
Még az asztali tenisz, de úszni is szeretek. Egyébként a sport általánosságban 6-7 éves koromtól meghatározta az életem folyását, és ez tart a mai napig.

Sejben 01

Kedves Olvasó, most már érti miért indítottuk a cikket, két olyan nagy oktató és gondolkodó intelmével, ami röviden „mens sana in corpore sano” (ép testben ép lélek). A szemben ülő tartása, tiszta kék tekintete, kiegyensúlyozottsága tanúsítja ezt az örök igazságot.

Mégis hogy lettél patikus sportoló helyett?
Édesapám kemény fellépésének köszönhettem. Azt mondta: „…sportból nem lehet megélni, tanulni kell!” Így leérettségiztem, kémiát, latint tanultam, így aztán adta magát a gyógyszerész kar! Bizony nehéz volt a középiskola után felvenni az egyetem ritmusát.

Hol kezdtél dolgozni diplomával a zsebedben?
Bács-Kiskun megyében. Államvizsgás is ott voltam, később pendliző, majd beosztott szakelőadó lettem. 1973-95-ig a Gyógyszertári Központ Gyógyszergazdálkodási Osztályán olyan kollégákkal dolgoztam, mint Fekete Gáborné (Cucika), vagy Barna Barna, akiktől szakmailag és emberként is sokat tanultam.

dr. Sejben József

Te a „Nagy Idők” élő tanúja vagy, mi történt veletek az úgynevezett rendszerváltás időszakában?
Itt megalakult a RegioPharma 1990-ben Bács, Csongrád, Szolnok, Békés, Szabolcs megyék gyógyszertári központjaiból. A közvetlen gyári szállítások tették ezt szükségessé. Idő közben 1992-ben a Bács megyei Gyógyszertári Központ átalakult Calix Gyógyszerellátó Vállalattá.

Előtte azonban minőségi ugrás történt nálatok, mint ahogy ez a beszélgetésünk során kiderült. Olyan igazgatótok volt Szántó György személyében, akit szerencsém volt férjem révén (AGROTRÖSZT) ismerni, mert a Chinoin növényvédő szert is gyártott, nem csak gyógyszert. Ő tartotta a kapcsolatot a kísérletes növényvédő szer kipróbálásáért felelő férjemmel. Így nagyon érdekes számomra, hogy ő lett az igazgatótok. Igazi világfi volt jó kapcsolatokkal.
Igen, az ő révén kerültünk kapcsolatba a Schulze céggel. Ekkor már mi naponta egyszer adott időpontban szállítottunk! Persze ehhez át kellett alakítani a raktári tárolást, szállító ládákat, gépkocsikat kellett beszerezni. Mintául a Willi Brendel úr vezetése alatt álló német cég szolgált. Közben a nyár folyamán a cég átalakult részvény-társasággá, melynek vezetőjévé neveztek ki. Elindult a patikák privatizációja 1995-ben, és december 31-ig az országban elsőként be is fejeztük! A gyors privatizációért nagyon sokat tett a híres „Mikola-Kraszkó-Komáry” triumvirátus. Az Önkormányzat meghir-dette a Calix részvényeinek eladását. 1996. májusában a Parma Rt. 100%-os tulajdonával megtörtént az adás-vétel. 1996. június 28-án Kecskemétre látogatott Dr Bernd Scheifele, az Igazgatóság elnöke. A PHOENIX-es repülőgépet a kecskeméti katonai repülőtéren fogadtuk. Készítettünk egy prezentációt, mely bemutatta a Calix céget. Azt mondta jó, jó, de hol van a vevőkör bemutatása? Kifejtette, mindent le lehet cserélni a rendszerben, csak EGYET nem, a VEVŐKÖRT! „Ha a Vevő meg lesz elégedve, rendel. Lesz forgalom, lesznek eredmények. Ha nem rendel, nincs forgalom, nem lesz semmi”- mondta és ezt mi Kecskeméten mindig szem előtt tartottuk, nekem ez lett az „ars poeticam”.

dr. Sejben József

Mikor egyesültetek, a Parma Rt. és a Calix Rt.?
1996. október 1-én Dr. Duha Gabriella és én írtuk alá az egyesülést tanúsító oklevelet, és itt jelent meg először az új név - PHOENIX Rt. -, mely később zártkörű részvénytársasági formát vett fel.

Meséljél a csapatmunkáról!
Nagyon fontos a vevőkkel való kapcsolat fenntartásához a kiváló patikalátogatói hálózat kiépítése. Ugyanilyen lényeges kapocs a rendelésfelvétel. Mind ismert arcok, koordinátor, minőségbiztosító – nem pótolhatóak. A vevők kiszolgálásában a Dr. Heideckerné Dr. Bártfay Edit vezetése alatt álló üzem olyan, mint a motor, mint a szív. Piaci részesedésünk is igen szép. A folyamatos tovább-képzéseken a vevőinkkel való találkozás számomra pótolhatatlan alkalom volt a kapcsolat elmélyítésében és a problémák megoldásnál.

Mikor mentél nyugdíjba és azóta mivel töltöd „fiatal” napjaid?
Először is bebizonyosodott az eltelt 5 és fél évben, hogy egy kiválóan működő csapatot hagytam hátra, mely a „kiöregedett” kapitány távozása után az új kapitány irányítása alatt is jól működik.

dr. Sejben József

Csak a munkáról beszéltünk eddig. Talán említsük meg a nagyon fontos hátországot.
Feleségem Tóth Ilona gyógyszertári szakasszisztens, ő még dolgozik. A kecskeméti 12/4-es gyógyszertárban ismerkedtünk meg, és 1974-ben házasodtunk.

Jóska engedj meg egy személyes megjegyzést, ilyen szép leányt nem lehetett nem elvenni.
Az biztos. 1975-ben megszületett leányunk Renáta, aki angol-német szakos nyelvtanár. 2001-ben ment férjhez Enyedi Dezső mérnökhöz. Van két unokánk, Flóra 14, Zalán 12 éves.

dr. Sejben József

Miben hasonlítanak a nagyapjukhoz, mert a nagymamától és a szülőktől a fotón látszik, hogy mit kaptak örökül. De Tőled?
A kisfiú, Zalán 8 éve úszik a Bácsvíz Egyesület keretén belül. A kislány, Flóra fuvolázik, jelenleg a Kecskeméti Táncegyüttes „Nagybetyárok” csoportjának tagjaként, mint Kodály Zeneiskolás Tajvanon van, egy 3 hetes táncfesztivál aktív résztvevője.

Tehát a sport, a mozgás, a zene lételemük. Te a mozgással most hogy állsz?
Van egy gyümölcsös kertem, azt művelem, remélem az unokáimat is bevonhatom. Rendszeresen úszom, sétálunk, kerékpározom. Nagy élményem, hogy eljutottam 1980-ban a moszkvai Olimpiára, 2006-ban a németországi labdarúgó Világbajnokságra, és láttam a híres brazil Maracana stadiont.

dr. Sejben József

Tudod nekem mi a legszebb emlékem, mióta PHOENIX-es vagyok? Egyébként az is hozzád, illetve Kecskeméthez fűződik. 2000-ben a Bugaci Baráti Társaság összejövetele. A természet, a partnerek, az időjárás, a hangulat mind olyan volt, amit talán megérdemeltünk a Teremtőtől.

Kívánjuk minden elképzelésed és kívánságod szerint alakuljon életetekben!

Köszönöm a beszélgetést!

G.M.A.