Megfelelő táplálkozással és folyadékbevitellel a székrekedés ellen

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2017.

A székrekedésnél kevés kellemetlenebb állapot létezik, ám dr. Szűcs Zoltán sebész, gasztroenterológus kérdésünkre elmondta: legtöbbször életmódbeli változásokkal, változtatásokkal meg tudjuk előzni a fájdalmas problémákat. Ehhez azonban szemléletben is módosítanunk kell mindennapjainkon.

Szűcs Zoltán

 

Mik a székrekedés leggyakoribb okai?

 

A székrekedés mögött legtöbbször nincs szervi ok. Elsősorban életvitellel, tehát táplálkozással, folyadékfogyasztással kapcsolatos háttérről beszélhetünk.

 

Vagyis a gyakran hangoztatott rostgazdag étrenddel, bő folyadékfogyasztással megelőzhető a bajok többsége?

 

Igen, viszont a problémát az jelenti, hogy a magyar konyha alapvetően alkalmatlan erre, a rostdús diéta szinte tarthatatlan, kivéve, ha az ember nem tartja magát konzekvensen és célirányosan valamilyen étrendhez. Ha pedig tágabb értelemben nézzük, a nyugati életvitelben ma már „nincs helye” az emésztésnek, nincs átmenet az étkezések után, amikor megülepedünk, hagyunk időt a szervezetnek, hogy feldolgozza a tápanyagot. Úgy is mondhatnám, hogy sziesztáznunk kellene… De ehelyett inkább futólag bekapunk valamit, aztán rohanunk a dolgunkra. Nem véletlen, hogy a természeti népeknél nem létezik székrekedés, ők ugyanis megadják a módját az étkezéseknek és az emésztésnek is. Persze tisztában vagyok vele, hogy manapság nehéz ezt gyakorlatban megvalósítani, de az biztos, hogy gyárilag nem erre a tempóra „húroztak” bennünket. Az emésztés eleve energiaigényes folyamat, egészen más „beállításokkal” kellene működnünk.

 

Említette a folyadékbevitelt is…

 

Igen. Az emberek többségéből eleve „hiányzik” két és fél-három liter folyadék, mert napi egy-másfél literrel evickélik az életüket. Nem tudom, mi ennek a pontos oka, de sokaknak nincs szomjúságérzetük, és ezért jóval kevesebbet isznak, mint amennyire a szervezetüknek szüksége lenne: nincs meg a napi rutin, amikor folyadékot isznak, nincs ott a kezünk ügyében a félliteres üdítő, vagy ha igen, elfelejtjük meghúzni. Tehát alapból mínuszból indulnak sokan, és ha ezután a jelentkező székrekedésre még hashajtókat is szednek, a lehető legrosszabb hatást érik el.

 

Lelki okok állhatnak esetleg a székrekedés hátterében?

 

Nem szeretem ezt a szót, mert van egyfajta spirituális felhangja, és nem is választanám külön ennek mentén a dolgokat. A fentebb említett problémák eleve pszichés stresszt jelentenek a szervezet számára, és a megoldatlan élethelyzetek is kiválthatnak ilyen nehézségeket. Nem szívesen használnám ezt a szót, mert számomra olyan spirituális jelentéssel bír, amit nem kevernék ebbe a témába. Pszichés tényezőkről beszélnék inkább, amelyek viszont nézetem szerint minden székrekedés, és minden krónikus betegség hátterében meghatározók. A pszichés probléma nem más, mint egy olyan élethelyzet, amit tudatosan, vagy tudattalanul veszélyhelyzetként értelmezünk, ezért automatikusan stressz-választ vált ki bennünk. Stressz-helyzetben pedig összezavarodik az emésztésünk. Pszichés elakadásaink, kártékony gondolkodási sémáink, a haszontalan viselkedési rutinok tehát könnyedén jelentkezhetnek székrekedés, vagy akár ingerhasmenés formájában.

 

Mi tehát a megoldás? Az életmódváltás?

 

Igen. Az életmódváltás alapja viszont a szemléletmódváltás. Érték és mérték figyelembevétele a napi rutinban. Az étel és étkezés szentségének tisztelete nélkül nem tudok elképzelni egészséges életvitelt, és emésztést. Az étkezést kísérő rítusaink, az asztali áldás, a hálaadás az ételért, az együttes étkezés közösségteremtő ereje, a nyugodt szieszta, a vacsora után elkortyolt pohár bor – mind hozzátartoztak egykor a megfelelő emésztéshez. Ha mindezt feláldozzuk a napi rohanásban, akkor emésztési panaszokkal fogunk fizetni ezért. Aztán a továbbiakban természetesen fontos a programozott napi folyadékbevitel, illetve akinek funkcionális bélpanaszai, székrekedési gondjai vagy épp ellenkezőleg, ingerhasmenései vannak, netán puffad, az jól teszi, ha megpróbál rászánni némi időt az emésztési folyamatra. Ez a táplálkozás terén rostgazdag étrendet jelent, sok zöldséget, gyümölcsöt, főzeléket, salátát – a lényeg a növényi alapú rostok bőséges jelenléte, ami kisebb mértékben étkezési korpával kiváltható. Amíg ezeket a változásokat nem eszközöltük, senkinek sem ajánlom, hogy elkezdjen hashajtókat szedni, ez ugyanis önmagunk ellen elkövetett bűncselekmény. Ugyanígy teljesen értelmetlen hashajtókat szedni, ha valakinél egy-két napig elmarad a székelés, és nehezen megy az ürítése. Ilyenkor alul gubacsszerűen összegyűlik a salakanyag, és semmi értelme felülről ráereszteni a hashajtót – sokkal inkább érdemes alulról glicerines kúppal próbálkozni, és ismételten, óvatosan elmenni vécére. Ha az emésztést eleve akadályozzák az életviteli gondok, nem szabad tovább súlyosbítani a problémát. A bélrendszerneknek ilyenkor egyszerűen ideje sincs arra, hogy „produkáljon”.

 

Okozhat-e székrekedést, ha valakinek ellenkező a kiindulópontja: állandó hasmenése van, és erre széntablettákat, egyéb székletfogó készítményeket szed?

 

A krónikus hasmenés az esetek nagyrészében a fentebb részletezett stresszreakció másik oldala: rengetegen küzdenek olyan problémákkal, hogy esznek valamit, majd gyakorlatilag azonnal szaladnak utána a vécére, és semmiféle szervi okot nem lehet kimutatni a háttérben. A székletfogók ezt a problémát nem oldják meg, hiszen a stresszt a széntabletta sem űzi el, viszont ezek a készítmények azért kevesebb gondot okoznak a hashajtózásnál.

 

És mi történik, ha valaki nem törődik a problémákkal? Milyen folyományai lehetnek a székrekedésnek?

 

A baloldali vastagbél tágulatai, a divertikulózis például jellemző. Ugyanígy a krónikus székrekedés esetén az aranyér és a végbélrepedés is előfordul, illetve aki hajlamos ezekre, annál erősebben jelentkeznek a tünetek. Nőknél a végbél fala is kiboltosulhat a hüvely felé.

 

Még egy kérdés: terhesség idején miért jelentkeznek fokozott mértékben székrekedési problémák?

 

Mert átalakul a szervezet vegetatív egyensúlya, az endokrin rendszer átszabja a test működését, és ezzel összefüggésben változik az étrend, a folyadékbevitel. Az utolsó trimeszterben pedig fizikai akadályok is jelentkezhetnek: a méh nyomhatja a végbél utolsó szakaszát. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra és a megfelelő folyadékbevitelre.

 

www.vastagbel.hu