Az életmódváltás a kulcs

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2016.

A metabolikus szindróma több különböző probléma egymásra rakódását jelenti, de vajon mi okozza, és mit lehet tenni ellene? Dr. Török Zoltán háziorvossal beszélgettünk.

 

 

Mit értünk metabolikus szindróma alatt?

Több, egymással összefüggésben álló anyagcserezavar együttes fennállását értjük metabolikus szindróma alatt, amely elsősorban valószínűleg az inzulinrezisztencia táptalaján jön létre, viszont ahhoz, hogy ez kialakuljon, mindenképpen eredendő hajlam szükséges, vagyis genetikai meghatározottságú problémáról beszélünk. Viszont olyan szempontból jellegzetes modernkori tünetegyüttes, hogy a helytelen táplálkozás, az egészségtelen életmód nagyban hozzájárul a létrejöttéhez.

 

Mit jelent pontosan az inzulinrezisztencia?

Leegyszerűsítve: a szervezet nem ismeri fel a hasnyálmirigy által termelt inzulint, ami így nem tudja kifejteni a hatását, pedig ez a hormon segíti sejtjeink cukorfelhasználását. Mindez azt eredményezi, hogy a sejtek nem tudják felvenni a cukrot a vérből, így az felhalmozódik ott. A megemelkedett vércukorszint mellett a másik probléma, hogy a sejtek nem jutnak energiához. Azért roppant alattomos zavar ez az állapot, mert az esetek többségében tünetmentes. Ha pedig vannak tünetek, azok igen kellemetlenek: elhízással, a bőr szárazságával, fokozott fáradékonysággal járhat a probléma, a nőknél pedig – akiket egyébként fokozott mértékben érint a probléma – menstruációs zavarokat, policisztás ovárium-szindrómát, de akár meddőséget is okozhat. Még egy mindennapi kellemetlenség az állandó hajszoltság-érzés, a fokozott stressz, mivel az inzulinnak van egy ilyen hatása is.

 

És akkor ez az az állapot, amely genetikai meghatározottságú?

Többnyire genetikai hajlam van a háttérben, jellemzően nagyobb az esély a probléma kialakulására, ha a családban előfordult már 2-es típusú diabétesz. Viszont ahogy említettem, az egészségtelen életmód, a zsíros és mértéktelen táplálkozás, a mozgáshiány mindenképpen növeli a kockázatot, illetve eredményezhet inzulinrezisztenciát hosszabb távon. Emellett bizonyos egyéb problémák is fokozzák a rizikót, ezen a téren tényleg különböző elváltozások egész sora említhető pajzsmirigy-rendellenességektől vitaminhiányon át bélrendszeri bajokig. Ennek az a magyarázata, hogy a cukorháztartásunk mindenre kihat a szervezetben, illetve fordítva. Ha nem kezelik a problémát – magyarul: a beteg nem változtat az egészségtelen életmódján –, az inzulinrezisztencia nagyjából egy évtized lefolyása alatt többnyire az említett 2-es típusú diabétesszé fejlődik.

 

Az életmódváltás minden esetben megoldást hoz?

Nem minden esetben, de az esetek túlnyomó többségében azért igen. Itt egyébként nem kell különösen nagy ördöngösségekre gondolni, egyszerűen csak oda kell figyelni arra, mit eszünk, mennyit eszünk, illetve mikor eszünk. És értelemszerűen a cukros, magas szénhidráttartalmú ételek megfelelő bevitelére fokozottan kell ügyelni. A rendszeresség is alapvető, akárcsak a mozgás. Az eredmény sosem azonnali, hanem hosszabb távon jelentkezik, és amennyiben mindez nem hoz eredményt, gyógyszerek segítségével állítható be az inzulinszint.

 

Térjünk vissza a metabolikus szindrómához! Tehát az inzulinrezisztencia alapoz meg ennek az összetettebb problémának?

A leginkább elfogadott vélekedések szerint elsődlegesen az inzulinrezisztencia hátán fejlődik ki a szervezetben a metabolikus szindróma, viszont a kialakulás folyamata nem teljesen ismert, és más tényezők is hozzájárulhatnak, illetve elvezethetnek idáig. E téren nem mondhatunk biztosat. Viszont a rendszertelen, egészségtelen, mértéktelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mindenképpen fokozzák a kockázatot. A metabolikus szindróma legjellemzőbb tünetei a magas vércukorszint, a magas vérnyomás, az elhízás – jellemzően alma-típusú, vagyis elsősorban hasi zsírpárnák megjelenése –, illetve mindaz, ami hosszabb távon ezekkel együtt jár: elsődlegesen keringési problémák, illetve diabétesz, majd fokozott stroke- és szívinfarktus-kockázat. Emellett zavarok jelentkeznek a test zsíranyagcserés folyamataiban is.

 

Mi a teendő, ha felismerték a problémát?

Életmódváltás, méghozzá maradéktalanul és radikálisan. Értelemszerűen minél korábban kezdünk el odafigyelni magunkra, annál inkább visszafordítható a folyamat, hiszen ekkor még talán nem alakultak ki maradandó károsodások. Mindehhez gyógyszeres kezelést is rendelhet az orvos, ha szükségét érzi. Ugyanígy természetesen a dohányzás sem javasolt, és az alkoholfogyasztástól is érdemes tartózkodni.