Éveken át észrevétlenül megbújhatnak a kellemetlen szemölcsök

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2016.

A condyloma, más néven hegyes függöly igen kellemetlen betegség, amely a HPV nyomán jelenik meg a szervezetben, és kizárólag nemi úton terjed. Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk.

Dr. Lázár Erika

Mi a condyloma lényege?
A condyloma olyan nemi úton terjedő betegség, amely szemölcsöt jelent a bőr vagy a nyálkahártya felületén, és elsődlegesen a humán papillómavírus két típusa, a 6-os és a 11-es okozza. A betegség elsősorban a fiatalok körében számít gyakorinak, és elsősorban a szexuális partnerek gyakori váltogatásából, a védekezés hiányából fakad. Maguk a szemölcsök a nőknél elsősorban a hüvelybemenetnél, a hüvely körül találhatók, de gyakran a méhnyakon, a méhszájon, a hüvely felsőbb részén is találhatók elváltozások, illetve sokszor a végbélnyílás környékén is. A férfiaknál a hímvessző bőrén, a makkon jelentkeznek a tünetek. A nőknél ugyanakkor gyakoribbak ezek az elváltozások. Az orális szex nyomán pedig a szájban is jelentkezhetnek condylomás szemölcsök.

 

A külső helyeken megjelenő szemölcsök elég feltűnőek, de hogyan észleli egy nő, ha belül alakulnak ki ilyen elváltozások?
Aki aktív szexuális életet él, annak legalább évente egyszer nőgyógyászhoz kell mennie, így az orvos mindenképp észleli ezeket. De egyébként a hüvelyben tapintással is érzékelhetők az első szakaszon a félkörösen elhelyezkedő, gombostűfejnyi méretű elváltozások, mert a sima felszínnel szemben ezeknek rücskös a tapintásuk.

 

Az esztétikai kellemetlenségen kívül jár-e egyéb kellemetlenséggel a hasonló szemölcsképződés?
Néha fájdalmas is lehet a condyloma, sokszor azonban nem az – éppen ez az oka annak, hogy ami például a hüvelyben alakul ki, azt észre sem veszik.

 

Mi a teendő, ha valakinél condyloma alakul ki?
Ugyan vannak szakkönyvek, amelyek szerint a szemölcsök jelentős része spontán megszűnik, én személy szerint még nem találkoztam ilyennel. Az elváltozások nagyobbik része megmarad, és a méhben éveken keresztül fertőzhet. Ez pedig ritkán ugyan, de akár rákos elváltozáshoz is vezethet, bár a HPV esetében inkább a 16-os és 18-as típusú variánsok okoznak daganatos megbetegedést, jellemzően méhnyakrákot, illetve a férfiaknál prosztatarákot. De condylomából kialakult hüvelyrákkal is találkoztam már, vagyis hiába alacsonyabb a rizikó, mindenképpen létezik. Ezért aztán a szemölcsöket el kell távolítani különböző módszerekkel: ecsetelőkkel, kenőcsökkel, leégetéssel. Ha pedig egy várandós nőnél diagnosztizálnak condylomát, császármetszésre kerül sor, mivel a magzat is megfertőződik a szülőutakon. Maga az eltávolítás egyébként fájdalmas procedúra.

 

Kiújulhat-e ezek után a betegség?
Igen, hiszen a HPV, amely a szemölcsöket okozza, továbbra is jelen van a szervezetben. Ez az immunrendszer erősségén vagy gyengeségén, az egyedi adottságokon múlik. Mindebben természetesen az is benne van, hogy az első condylomás elváltozások megjelenéséig akár évek is eltelhetnek a fertőzés megszerzésétől számítva.

 

Hogyan lehet védekezni a condylomával szemben?
A HPV-vel szemben háromféle védőoltás létezik: a négyfázisú ezek közül a 6-os és a 11-es típus ellen is véd, és az Egyesült Államokban például már 9-10 éves lányok is megkapják. A kétfázisú elsődlegesen a legveszélyesebb, 16-os és 18-as típusok esetén nyújt védelmet a kialakuló rákkal szemben, a legújabb és legjobb oltás pedig a kilencfázisú, amely azonban Magyarországon egyelőre még nem igazán terjedt el. Nagyon fontos hangsúlyozni a védőoltás fontosságát, a HPV ugyanis minden szexuális partnerről átterjed, akiben megbúvik a fertőzés.