57 év egy patikában – Farkas László

Szerző: dr. Gombos Margit Anna, 2016. 

Kapcsolódó cikk: Búcsú Farkas Lászlótól  

Farkas László 
Valamikor a múlt időben, a Parma Patikánál volt egy értekezlet. Az ott ülők között egyszer csak megpillantottam egy Ajtay Andor kinézetű kollégát. Figyeltem hogyan beszél, viselkedik, és úgy látszik elraktároztam, mert hallva a gyémántdiplomás gyógyszerészek nevét, e név hallatán beugrott Ajtaynak, a színésznek az arca. Kíváncsi voltam kb. 15 év távlatában jól emlékeztem-e? Izgalommal vártam Nagykátán a gyógyszertárban, hogy a gyógyszerész úr valóban az Ajtayra emlékeztető  kolléga-e?

Az idő persze múlik, de jól emlékeztem, ő a gyémántdiplomás Farkas László, aki kun származású, és 1922-ben Kisújszálláson született. Az ősök? A tatárdúlás után 150 életben maradt menekült visszatért a mai Kisújszállás területén lerombolt 5 településre, közöttük volt György nevű előde, és elkezdték az újjáépítést. A gyógyszerész úr nagyapja, édesapja mezőgazdász volt. Édesapja id. Farkas László tisztként szolgált az I. Világháborúban. A mellékelt képen látható,  a legmagasabb termetű katona, aki a lövészároknál áll, az orosz fronton. A kollega úrnak van egy leánytestvére, Erzsébet, akinek szintén a föld szeretete tölti be az életét. Karcagon él. Idősebb Farkas László azt szerette volna, ha fia is mezőgazdász lesz, de ő dacból gyógyszerész karra ment Budapestre. Kedvenc tanárai Halmay és Végh professzorok, akik akkor még adjunktusok voltak.

Ifjabb Farkas László úgy gondolta, hogy a gyógyszerész kar elvégzése után, a mezőgazdász oklevelet is megszerzi. A háború azonban közbeszólt. Id. Farkas Lászlót ismét behívták katonának és a háború végén amerikai fogságba esett. Feleség és leánya elkísérték. A Linz melletti fogolytáborban, családosoknak fenntartott külön szálláson éltek. Majd hazaengedték őket. 1946-ban már édesapja is megbékélt a nem mezőgazdász, de gyógyszerész fiával, aki már akkor Kisújszálláson praktizált. 1949-ben az ifjú Lászlót demokrácia elleni izgatás vádjával Népbíróság elé állították. A vád tanúja régi alkalmazottjuk volt, aki ismerte a családot, a fiatal gyógyszerészt, kiállt mellette és nem engedte, hogy koholt vádakkal elítéljék. A család többi tagja azonban felváltva ült különböző „vádakkal” börtönben.
Farkas gyógyszerész úr elhagyta Kisújszállást és Kistarcsán dolgozott tovább. Majd az államosítás óta Nagykátán vezeti a gyógyszertárát, 57 éve ugyanabban a patikában!

1952-ben megnősült és megszületett Ákos nevű fiúk, aki ma már dr. Farkas Ákos, aki Miskolcon a Bűnügyi Tudományok Tanszékének vezetője. Brüsszelnek is dolgozik, a munkája teljesen leköti, szinte nincs magánélete se. Farkas László az első Lakiteleki összejövetel résztvevője volt, alapító tag. A gyógyszerész munkacsoportot ő alapította. A szorosan vett gyógyszerészi munka mellett 1960-tól toxikológusként is dolgozott. Megtanulta az orvos-laboratóriumi munkát. Egy évig a környék lakóinak vércukorszintjét mérte – ellenszolgáltatás nélkül. Mivel a permetezés a nagyüzemi mezőgazdaság velejárója volt, a szerves foszforsav észterek alkalmazásának (a DDT után) szinte nem volt gátja. A mérgezés kockázatát csökkentendő el kezdett foglalkozni a kolinészteráz aktivitás gátlásának mérésével.  Kinevezték laboratóriumi főorvosnak. Az Akadémián nemzetközi plénum előtt az aktvitás és az érintettség összefüggéséről tartott előadást.

Családi tragédia árnyékolta be az életüket: felesége tragikus körülmények között elhunyt. Később újranősült. Felesége Famek Margit, aki szintén gyógyszerész, két gyermek édesanyja, mostanra már 4 unoka örvendezteti a gyémántdiplomás gyógyszerészt és feleségét. 
A gyógyszerész úr azért egyszer rövid időre megszakította az 57 év közforgalmú gyógyszerészi munkát, amikor Pest megye tiszti főgyógyszerészévé választották.

Zárszóként elmondja ki az a példakép, aki a dacból választott pályát segítette, hogy átalakuljon élethivatássá. Hegedűs Endre a nagyszerű ember, akiről csak felsőfokon lehet beszélni, aki emberi és erkölcsi példát mutatott. Ő volt a Zöldi Patika tulajdonosa, aki elvette az előző tulajdonos leányát Zöldi Edinát (innen származik a a patika neve). Farkas gyógyszerész úr, ifjabb Hegedűs Endrével is tartotta és ápolta a régi kapcsolatot.

GMA    


Farkas László

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa - Kiváló Munkáért Kitüntető Jelvény 1982

Pest Megyei Önkormányzat - Semmelweis Ignác Díj 1998

Az Egészségügyi Miniszter Díszoklevele 1999

A Magyar Gyógyszerész Kamara - Tantus Amor Operis Pharmaciae Emlékérem 2002

A Magyar Köztársaság Elnöke - Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt 2005

 

Galéria: 

Laci bácsi és Ákos fia

Laci bácsi és Ákos fia

Farkas László

Farkas László

Siófok, 2000. augusztus

Siófok, 2000. augusztus

Farkas László 

Farkas László unokájával

Farkas László unokájával 

Farkas László

Farkas László

Farkas László édesapja az orosz fronton

Farkas László édesapja az orosz fronton