Nem csak a tüneteket csillapítja a kollagénterápia

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2016.

A mozgásszervi problémák kezelésére ma már számos ismert és kevéssé ismert kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ezek egyike a kollagénterápia, amely rendkívül hatásos lehet, hazánkban mégis csak az utóbbi években kezd ténylegesen ismertté válni. Dr. Kis-Tamás Borbála segítségével tekintettük át, mit is takar mindez. Mit takar pontosan a kollagénterápia kifejezés? /strong>

Mit takar pontosan a kollagénterápia kifejezés?
Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan innovatív megoldás mozgásszervi problémákra, amely a károsodott szövetek helyreállítását célozza. Merőben más, mint a jelenleg széleskörben alkalmazott gyógyszeres kezelések, amelyek csupán a fájdalmat, mint tünetet csillapítják.

Mit kell tudni a steril kollagénről? Miért hat ez az anyag jól bizonyos problémák esetén?
A kollagén az ízületet alkotó képletek (szalagok, porc, ízületi tok, az ízületet mozgató inak, izmok) egyik legalapvető építőeleme; az ízületet alkotó szöveteknek akár 80-90 százalékát a kollagén adja. Tulajdonképpen a kollagén biztosítja a szövetek rugalmas vázát, nélkülözhetetlen a szöveti regenerációhoz. Kimutatták, hogy az injekció formájában az ízület köré juttatott kollagén nem csupán beépül a szövetekbe, hanem további kollagéntermelésre serkenti a szöveti sejteket. Fontos, hogy a szervezetben nagy mennyiségben előforduló anyagról van szó, így nem rendelkezik egyes, gyakran alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaival, például nem befolyásolja negatívan a véralvadást, vércukorszintet, veseműködést.

Gyógyszeres kezelésről van szó, vagy valami másról? Technikailag hogy kell elképzelni ezt az egészet?
Az MD orvosi kollagén injekció úgynevezett orvostechnikai eszköz. Ez azt jelenti, hogy csak orvos adhatja be, és a gyártóhelynek nagyon szigorú minőségbiztosító rendszerrel kell rendelkeznie, ami biztosítja a sterilitást, a felhasznált kollagén tisztaságát és állandó koncentrációját. A terápia technikailag vékony tűvel adott apró injekciók sorozatából áll. A diagnózistól, a tünetek súlyosságától függően általában négy-hat kezelést szoktunk javasolni, de ez betegenként változhat. Fontos, hogy az ampullák tartalmát nem az ízületbe, hanem az ízületet körülvevő területre, több pontba eloszlatva, felületesen a bőr alá juttatják, minimálisra csökkentve ezzel a lehetséges szövődmények veszélyét és a betegnek okozott kellemetlenséget is.

Csak a tüneteket kezelik, vagy a tényleges problémákat?
Az MD orvosi kollagén injekció a károsodott szövetek regenerációját segíti, tehát a probléma kiváltó okát szünteti meg.

Milyen mozgásszervi problémák esetén ajánlott elsősorban a kollagénterápia?
A legtöbb mozgásszervi problémában ajánlható. Sportsérülések, túlterhelésből eredő fájdalom esetén a regeneráció szükségességét, úgy gondolom, nem kell magyarázni. Krónikus problémák esetén is sok esetben eredményes lehet a kezelés, hiszen az ízületet körülvevő, azt stabilizáló szövetek ilyenkor is károsodnak, sérülnek. Még a tipikusan kopásos problémák esetén is javítható lehet az állapot, ha sikerül megerősítenünk az ízületet stabilizáló képleteket. Természetesen vannak műtétet igénylő elváltozások, azonban sok esetben ezekre a műtétekre hosszú hónapokig várni kell – ezalatt az idő alatt is érdemes kollagénterápiát alkalmazni a tünetek mérséklése érdekében.

Milyen eredmények várhatók a kezeléstől?
Ez nagyon változó. Az MD orvosi kollagén nem klasszikus fájdalomcsillapító, a hosszantartó, pozitív eredmény kialakulásához több kezelésre lehet szükség. Amit minimális célként ki szoktunk tűzni, hogy a beteg vissza tudjon térni olyan mindennapi tevékenységeihez, mint például a bevásárlás, főzés, kutyasétáltatás vagy sport – tehát az életminőséget jelentősen szeretnénk javítani.

Mennyi ideig tart egy terápia?
Általában négy-hat kezelésre van szükség, de ez a beteg állapotától, a diagnózistól függően változhat.

Mire kell közben odafigyelni az életmódunkkal kapcsolatban?
A kollagénkezelés során a páciensek általában folytathatják megszokott életmódjukat, de természetesen ebben a kérdésben is ajánlott a kezelőorvos tanácsait kikérni, és követni azokat. Emellett, mint a legtöbb ízületi probléma esetén, a rendszeres mozgás, gyógytorna, testsúlycsökkentés pozitív hatású. Ezeket a kollagénterápia nem helyettesíti, hanem kiegészíti.

Kiknek nem javasolt hasonló terápiát alkalmazniuk?
A szervezetben nagy mennyiségben előforduló anyagról van szó, így az MD kollagén injekció nem rendelkezik egyes, gyakran alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaival. Így nincs szükség különös óvatosságra vérhígító szedése, cukorbetegek, máj-vagy vesebetegek esetében sem. Mivel nem állnak rendelkezésünkre klinikai vizsgálatok terhes nőknél, daganatos betegeknél vagy gyermekeknél történő alkalmazás biztonságosságára, így ezekben az esetekben a kollagénterápia az orvos belátása szerint adható. Tényleges kontraindikációt a kezelendő területen jelen lévő aktív fertőzés jelent.

Mik a kollagénterápia esetleges kockázatai?
Lényeges mellékhatás-bejelentés eddig nemzetközi szinten sem történt. A szúrás helyén apró duzzanat marad vissza, ami felszívódik; és esetenként a kezelést követő napon a panaszok átmeneti fokozódása, fejfájás léphet fel, ami azonban bő folyadékbevitellel megelőzhető.

Hány éves kortól javasolt/ajánlott/kivitelezhető a terápia?
Gyermekeknél történő alkalmazás biztonságosságával kapcsolatban nem állnak rendelkezésre vizsgálatok, így esetükben a kezelőorvos mérlegelheti a kezelés várható hasznát és kockázatait.

Más kezeléssel együtt alkalmazható-e a kollagénterápia, illetve van-e értelme más kezeléssel együtt alkalmazni?
Fájdalomcsillapítókkal, „porcvédőkkel”, úgynevezett hialuronsav-injekciókkal nem tudunk kölcsönhatásról, ezekkel egyidejűleg a kollagén injekció alkalmazható. Mivel hatásmechanizmusuk, támadáspontjuk teljesen eltér, mindenképp van értelme kombinálni a kezeléseket. A kollagénkezeléssel egyidejűleg alkalmazott fizikoterápia, manuálterápia, gyógytorna és egyéb terápiák – például lökéshullám-terápia, lézer – jól kiegészíthetik az orvosi kollagén injekciós kezelést. A fájdalom a betegnek jelentős életminőség-romlást okozhat, így ha lehet, minél több eszközt érdemes bevetnünk a mielőbbi enyhülés érdekében.

www.mesopharma.hu