Oláh Dóra - költő, IV. éves gyógyszerészhallgató

Fiatal művész gyógyszerészhallgatók Debrecenben
A gyógyszerész karok tanáraival a továbbképzéseken találkozva kértem, adják meg azon hallgatóik elérhetőségét, akik a gyógyszerészeti tanulmányaik mellett még elkötelezetten foglalkoznak valami mással, ami nem szükségeltetik a mi hivatásunk gyakorlásához, de ez a tevékenység értékesebbé, szélesebb látókörű emberekké formálja őket. Dr. Bácskay Ildikó egyetemi tanár komolyan vette a kérésemet, és megadott három nevet a hallgatói közül.

Oláh Dóra
Debrecen Nagyerdőben vártam rájuk, akik közül ketten már küldtek némi „ízelítőt” magukról, így őket már felismerem találkozásunkkor. Az első vendégem Oláh Dóra IV. éves gyógyszerészhallgató. Pontos volt, csak sokkal magasabb és kevésbé kislány, mint ahogy a küldött képről elképzeltem. Úgy éreztem ő egy nyitott könyv a nagy szürke szemével, tiszta tekintetével. A beszélgetés során kisült, hogy egy öntudatos lokálpatrióta, fehértói ifjú hölgy. Érdekelt, milyen indíttatásból választotta a gyógyszerészetet ez a „költőnő”?
Volt a családban patikus, vagy ismertél kollégát, aki olyan kiváló ember volt, hogy azt mondtad magadban követed a példáját?

12 éves lehettem, mikor beszélgettünk egy távoli rokonommal, és ő nagyon racionálisan azt mondta: „Legyél gyógyszerész, mert közöttük nincs állás nélküli, és szép, tiszta foglalkozás.”

A szüleid hol élnek és mivel foglalkoznak?
Az édesapám Oláh Tibor autószerelő, itt dolgozik Debrecenben. Édesanyám Tonkay Éva Klára tanítónő, Újfehértón tanít abban az általános iskolában, ahol én is elvégeztem a 8 osztályt, és már a nagymamám is oda járt. Az iskola akkori neve Erkel Ferenc Általános Iskola. Eltéphetetlen szál fűz az alma materemhez, ahol zenetagozaton tanultam. Tulajdonképpen már 6 évesen elköteleződtem az iskolámhoz, a szűkebb hazámhoz, és ez a mikrokörnyezet alapjában meghatározta alakuló egyéniségemet. A tanulók, a tanárok komolyan veszik a munkájukat, így nem volt problémám a következő lépcsőfokokkal, a középiskolával, sem most az egyetemmel.

Hol folytattad a tanulmányaid?
A nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban, haladó angol tagozaton. Kedvenc tantárgyam volt a zene, a kémia és az idegen nyelvek. A biológia nem tartozott közéjük, de érettségire felkészültem, tudván felvételi tantárgyam lesz. 2012-ben leérettségiztem.

Elsőre felvettek a gyógy-szerész karra, és Debrecen volt a cél?
Igen, ezt a vidéket nem akarom elhagyni, itt vagyok otthon.

Oláh Dóra és Ben Pearl

Interjú Ben Pearl zeneszerzővel, III. éves gyógyszerészhallgatóval >>

Vannak példaképeid az egyetemen?
Igen, Lente Gábor professzor úr, ő egy lángelme, embersége követendő példa és hallgatóbarát. Vecsernyés dékán úr bajtársiassága példamutató, Bácskay tanárnő kiváló szakember és elhivatott gyógyszerész. Egyébként sokat gondolkodom a gyógyszerészek szerepéről a világban, és én is szeretnék, mint táraasztal mögött álló elhivatott szakember a rászorulók segítségére lenni.

Mikor írtad az első versedet és mióta publikálod azokat és hol?
6 éves koromban, első olvasmányaim hatására. 2012 óta olvashatók a Medikus Lapban. Most fog megjelenni első kötetem a Stádium Kiadónál. A Kiadó vezetője Kárpáti Kamil, akitől nagyon sok segítséget és útmutatást kapok. De a legcsodálatosabb dolog, hogy hisz bennem! Egyébként a Kiadó költőnői, Rózsássy Barbara és Nagy Cili is igen nagy hatással vannak rám.

Oláh Dóra előadás közben

Most volt Diákköri Konferencia, amelyen Te is szerepeltél. Mesélnél mi volt a címe előadásodnak, és indítéka, hogy ezzel a problémával foglalkozz? Ki volt a témavezetőd?
Előadásom címe: Gyógyszerészek szerepvállalása a stresszel összefüggő menstruációs panaszok kezelésében. Régóta érdekel a testi és a lelki egészség kapcsolata. Úgy vélem, ebben a tünetcsoportban ez jól nyomon követhető. Témavezetőm, Bácskay Ildikó tanárnő nyitott volt felvetésemre. Célom volt a tünetek felmérése, és annak ismertetése: mit tehet a gyógyszerész az alapszintű gyógyszerészi gondozás keretében ezen panaszok enyhítése végett – akár a konvencionális megközelítésen túlmutatóan is.

Dórám, ne veszítsd el optimizmusod, és kívánjuk, legyél, mint patikus ismert és olvasott költője szeretett szülőföldednek.

Oláh Dóra: A gyöngykagyló

Ha a tenger gyöngykagylót mos kezedbe,
és megismerni kívánod
gyönyörű titkát, amit rejteget,
a halványrózsaszín igazgyöngyöt:
a kagyló héját sose feszegesd!

Megsebeznéd Afroditét,
és megvágnád magadat,
mert a kagylóhéj szilánkosra törne.

Kezed melegétől,
kényszer nélkül
nyílik majd meg neked.

2014.11.29., Újfehértó

 

Oláh Dóra: Az élő szivárvány

Ahogy sétáltál az utcán,
megakadt rajtam a szemed:
apró, csorba üvegcserépen,
amint a Nap egy szerencsés sugarát
százfelé szórta prizma-szívem.
Kezedbe vettél
nem félve attól, hogy megvághatlak
- jól tudtad, hogyan tarts,
s amint így gyönyörködtél bennem,
megolvadtak éleim.
Szíveden váltam üveggyönggyé,
mert elhittem én is,
amit te már tudtál magadról:
én vagyok a betartott ígéret,
az élő szivárvány.

2015.01.24., Újfehértó