Szoros együttműködés szülő, gyermek és szemész között

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2016.

Elsősorban gyerekeknél jellemző elváltozás a kancsalság, amit sok szülő nem vesz elég komolyan, pedig olyan rendellenességről van szó, amely nem kizárólag esztétikai jelentőséggel bír: ha a problémát tízéves korig nem kezelik, maradandó látáskárosodás következik be. Dr. Feminger Andrea szemészorvossal tekintettük át, pontosan miről is van szó.

dr. Feminger Andrea

Mit értünk kancsalság, illetve bandzsaság alatt?
Ugyanazt jelenti a kettő. Kancsalság esetén megbomlik a szemizmok működése közötti egyensúly, és a szemek nézővonalai nyugalmi helyzetben, távolra tekintéskor egymással szöget zárnak be, nem párhuzamosak. Ennek az az oka, hogy a kétszemes együttlátás valamilyen szinten zavart szenved. A problémának fő formája van: a kísérő és a bénulásos kancsalság. Az előbbiben az egyik szem változatlan kancsalsági szöggel „kíséri” a másikat , ez kisgyermekeknél fordul elő, az utóbbiban a kancsalsági szög változó és bármely életkorban kialakulhat. A kancsalság különböző irányú lehet, de a leggyakoribb a befelé kancsalítás.

Leggyakrabban tehát irány szerint csoportosítunk?
Igen, de nem kizárólagosan. Például van olyan eset, amikor csak az egyik szem érintett, de létezik úgynevezett „váltókancsalság” is , amikor a két szem felváltva kancsalít. Az egyszemes kancsalítás a „veszélyesebb”, mert ekkor a kancsalító szemen kialakulhat az amblypopia, azaz a tompalátás, ami azt jelenti, hogy a szem „nem tanul meg látni”. A tompalátás csökkent látásélességet jelent, azaz a fénytörési hiba korrekciójával sem lehet  teljes látásélességet elérni. Váltókancsalság esetén ez nem alakul ki.  

Tehát jól értem, hogy ezek a rendellenességek részben eleve azért alakulnak ki, mert zavart a látás, és így próbál korrigálni az agy?
Nem igazán. A helyzet elég bonyolult. A kétszemes együttlátáshoz három dolog szükséges: először az, hogy a két szem az őket érő fényingereket egyszerre fogja fel, másodszor, hogy a két szem ideghártyáján keletkezett éles képek az agyunkban egy képpé olvadjanak össze, és végül bonyolult folyamat eredményeképpen kialakuljon a háromdimenziós kép. Általában  a 3-4. életévre alakul ki a kétszemes együttlátás. Ha a rendszerben bármiyen szinten – érzékelés, szemizom-működés, agyi látóközpontok – zavar lép fel, ez nem jön létre. Például ez történik, ha agyvérzésnél vagy agyi daganatnál sérül a szemizmokat beidegző agyterület, és bénulásos kancsalság alakul ki. Fénytörési hiba – leggyakrabban hypermetropia, vagyis távollátás esetén – nem kerül éles kép az ideghártyára és máris zavart szenvedhet a normális kétszemes együttlátás kialakulásának folyamata. Ha a szülők észreveszik, hogy a gyermeküknél bármelyik szem, ha nem is mindig, de néha befelé fordul, mindenképp keressenek fel egy gyermekszemészt, aki eldönti, hogy mi a teendő . A cél a tompalátás kialakulásának megelőzése, illetve annak kezelése.

Miként lehetséges ez?
Ha szükséges, a fénytörési hibát ki kell korrigálni, és a jól látó szem takarásával a tompalátó szem látásélességének javulását kell lehetővé tenni. Ehhez minél korábban el kell kezdeni a kezelést, mert felnőttkorban már nem javítható a probléma. Kisgyerekeknél egyébként betegség, láz, lelki baj, fáradtság kapcsán is jelentkezhet szemállási rendellenesség, vagy a meglévő látványosabbá válhat.

Vagyis ezután következik akkor a klasszikus beragtapaszozott szemüveg?
Valóban a ragtapasz a leglátványosabb rész, és ez a kezelés hosszadalmas, akár évekig is eltarthat. A sikeres kezelés alapja, hogy a takarást mindenképpen csináltatni kell, ez pedig alapvetően a szülőkön múlik, mert a gyerekek általában egyként tiltakoznak a dolog ellen. Vagyis mindenképpen szoros együttműködésre van szükség a gyerek, a szülő és a szemorvos között. Mindenképpen a kétszemes együttlátás kialakítása a cél, és ha ezt nem tudjuk létrehozni, az a gyerek egész életére kihat, gondoljunk csak például a pályaválasztásra.

Felnőttként már nem is lehet kezelni a problémát például az említett bénulásos esetben?
Felnőtt korban az amblyopia már nem kezelhető, de a párhuzamos szemállás érdekében lehet kozmetikai műtétet végezni. A bénulásos esetek kezelése bonyolult, nagyban függ a kiváltó októl. Megemlíteném még a rejtett kancsalságot, ami a szemizmok közötti egyensúly zavara, de kifejezett kancsalsággal nem jár .Panaszmentes esetben tennivaló nincs, de fejfájás, homályos látás, fáradékony szem esetén egy speciális, úgynevezett hasábos szemüveggel  megszüntethetők a panaszok.