A kontaktlencsét mindig ki lehet venni

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2014. március 19.

Számos különböző fajta kontaktlencse létezik, azonban mindenki számára másféle az ideális. De vajon melyik? Ezt mindig csak alapos vizsgálatok dönthetik el – tudtuk meg Dr. Gellért Imre szemészorvostól. A kontaktlencsét mindig ki lehet venni

Mi a kontaktlencse előnye a szemüveggel szemben?
Az elsődleges előny az eltérő fizikai paraméterekből és a két eszköz jellegéből fakad. Ezek egyszerű, triviális gyakorlati dolgok: a kontaktlencse nem párásodik, nem zavarja a perifériás látást, nem esik le és nem törik ezer darabra ilyenkor, hogy aztán vehessünk drága pénzen újat, és esztétikailag sem kell megszoknunk, hogy rajtunk van, hiszen – hacsak nem más színű, mint a szemünk – ugyanúgy nézünk ki, mint amikor még nem volt kontaktlencsénk.


Kinek nem ajánlott kontaktlencsét hordania?
Ha a beteg adottságai olyanok, hogy eleve száraz a szeme, vagyis nincs elég könnye, netán a könnyeinek olyan az összetétele, amely nem tesz jót a lencsének, akkor nem szokás javasolni a kontaktlencse viselését. Ez minden esetben alapos vizsgálattal állapítható meg. A könny minősége alapvetően genetikai, illetve életmódbeli tényezők, betegségek függvénye. A könnyeink összetételét rengeteg dolog befolyásolja a dohányzástól kezdve az étrenden, az alkoholfogyasztáson át egészen a terhességig vagy a diabéteszig. Ezek az esetek nem feltétlenül zárják ki, hogy valaki kontaktlencsét viseljen, de a viselés időtartamát vagy a kontroll gyakoriságát befolyásolhatják. Néha pedig időszakos jelleggel nem lehet lencsét hordani: bizonyos szembetegségek, például kötőhártya-gyulladás, szem- vagy szemkörnyéki sérülések, súlyos vírusos megbetegedések esetén az orvos azt tanácsolhatja, hogy szüneteltessük a lencse viselését. Máskor pedig egyszerűen kényelmetlenné válik a kontaktlencse viselése, jellemzően, ha nagyon száraz helyen tartózkodunk, ahol sok a por. Egyes allergiák vagy akár bizonyos gyógyszerek szedése szintén befolyásolhatja a helyzetet.


Igaz, hogy gyakrabban kapnak fertőzéseket, akik kontaktlencsét viselnek, mint akik szemüvegesek?
Nagy valószínűséggel igaz. Viszont ennek nem maga a kontaktlencse jelenti az okát, hanem az, hogy a viselőjük nem tisztítja megfelelően az eszközt, így kórokozók kerülnek a szembe. Tiszta és száraz kézzel fogjuk meg, megfelelően helyezzük be, és ápoljuk őket az orvosi vagy gyártói utasításoknak megfelelően. A tiszta kéz ebben az esetben azt jelenti, hogy meg kell szoknunk: mindig alaposan, szappannal kezet mosunk, mielőtt a lencséhez nyúlunk, akár behelyezzük, akár kiszedjük, ismételt használat előtt pedig fertőtleníteni is kell őket, a megfelelő oldatokkal, tisztítószerekkel. Utána pedig alaposan meg kell szárítani a kezünket. A tárolódobozokat is naponta muszáj tisztítani, illetve néha cserélni is, mert ezekben is felszaporodhatnak a kórokozók.


Muszáj mindig az előírt ápolószert használni?
Igen, ez nagyon fontos. Ne alkalmazzuk felváltva a különbözőszereket, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelő-e a szavatosságuk, és főleg ne keverjük őket. Ez azt is jelenti, hogy a lágy lencséhez nem használhatunk kemény lencséhez való ápolót, és így tovább.


Mire érdemes még odafigyelni?
Külön kockázatot jelentenek a kozmetikumok, háztartásban használt tisztálkodási- és tisztítószerek, szappanok. Az is súlyos megbetegedésekhez vezethet, ha krém, szappan vagy szemfesték kerül a lencsére, vagyis erre is figyelni kell. A hölgyeknek pedig a szempillaspirál használatáról is le kell mondaniuk, ugyanis a szembe kerülve ezek is összeszennyezik a lencséket. A szemceruzával is tanácsos óvatosan bánni. Ma már egyébként nem nehéz olyan kozmetikumokat beszerezni, amelyek kifejezetten „kompatibilisek” a kontaktlencsével.


Meddig lehet biztonsággal használni egy kontaktlencsét?
Típusa válogatja, de a lényeg, hogy mindegyiknél be kell tartani az utasításokat ezt illetően. Ennek alapvetően az az oka, hogy a lencséken fehérje rakódik le, és ez még a rendszeres tisztítás mellett is maradandó nyomokat hagy. Egy idő után a szervezetünk már nem ismeri fel ezeket a saját fehérjéket, és fellép ellenük. Számos lencse kapható a kereskedelmi forgalomban, az eldobható, egyszer használatostól a folyamatosan viselhető, éjjel-nappal hordható lencsékig. A legkisebb „macera” mindenképp az eldobható lencsékkel akad: itt az eddig emlegetett fertőzésveszély is nullára redukálódik, hiszen reggel betesszük, este pedig kidobjuk az eszközt, vagyis nem kell semmiféle extra ápolás sem hozzájuk. Így aztán nem is tudunk elrontani semmit…


Mi történik, ha valaki véletlenül elalszik, miközben kontaktlencsét visel?
Ha egy kicsit elszunyókál az ember, és nem veszi ki előtte a lencsét, általában semmi nem történik, legfeljebb szárazság marad utána, ami könnyen megoldható helyzet. Vannak éjjel-nappal használatos lencsék, de nem ez az általános: a lencséket alapvetően tényleg nem arra tervezték, hogy az ember aludjon bennük. A szem oxigénellátása csökken ilyenkor: alvás közben eleve megduzzad egy kicsit a szaruhártya, ilyenkor azonban ez a változás fokozott, és irritációhoz, mikroszkopikus sérülésekhez vezethet. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor elég nehéz eltávolítani a lencsét. De természetesen ilyenkor sem történik semmi olyan, amit néha hallani, hogy odaragad a lencse a szemhez, vagy mögé csúszik – utóbbi eleve hajmeresztő ostobaság, és lehetetlenség.