Térdsérülések - Az egyik legkellemetlenebb probléma

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2013. június 11.

A térdünket mindennap folyamatosan használjuk, így nem csoda, hogy ha megsérül, azt is nagyon megszenvedjük, méghozzá a szó minden értelmében. A térdsérülések kezelése szempontjából egyáltalán nem mindegy, pontosan mi sérül meg az ízületben, a pokoli fájdalom és a tünetek azonban hasonlítanak – Dr. Szabó László sportorvossal beszélgettünk alapszinten a térdsérülésekről. terdserulesek

Beszéljünk egy kicsit a térd felépítéséről, hiszen enélkül alighanem nehezen érthető meg az egyes sérülések lényege!

A térdízület részei a combcsont és a lábszárcsont ízülete, illetve a térdkalács, amely egy ínnal kapcsolódik a lábszárcsontunkhoz, belül és kívül pedig szalagok rögzítik, hogy mozgás közben is stabilan a helyén maradjon. Emellett pedig ott a térdízületben lévő külső és belső, félhold alakú porcgyűrű, a meniszkusz, amely a combcsont és a lábszárcsont ízületi felszínei közötti különbség kiegyenlítésére szolgál: növeli a terhelési felületet, csökkenti az ízületet érő terhelést. Funkcionálisan ez többek között azt eredményezi, hogy jobban lehet hajlítani, nyújtani a térdünket. A szalagok, az inak és a porcok összmunkájának következtében a csontok nem mozdulnak ki a helyükről, ha mozgunk, márpedig a térdünket rengeteg terhelés éri. A fentiekből is látszik, hogy a térdízület rendkívül sérülékeny, és sajnos gyakran meg is sérül. Ezek a sérülések a felsorolt részek bármelyikére kiterjedhetnek, vagy akár többet is érinthetnek egyszerre, és mivel mind alapvető szerepet játszik a térd működtetésében, sajnos néha egész életre szólnak.

Melyik rész sérül a leggyakrabban?

A porc és a szalag, mégpedig tipikusan sportolás közben. A legtipikusabb eset, amikor fordul a test, a láb azonban „lent ragad” a földön, netán valamiben megakad, az ízület pedig kicsavarodik: ilyenkor az adott fordulás szögétől, egyéni adottságoktól, helyzettől függően következhet be sérülés, ami minden esetben roppant fájdalmas, akár a porcot – jellemzően a belső meniszkuszt –, akár a hasonló esetekben legtipikusabban sérülő elülső keresztszalagot érinti. Utóbbira nézve mindez általában részleges vagy teljes szakadást jelent, ami nyilalló, hihetetlenül éles fájdalmat eredményez, az ízület gyakorlatilag azonnal bedagad, a beteg pedig képtelen ráállni. Sőt, már az is elviselhetetlennek tűnik, hogy egyáltalán a talajhoz érintse a talpát. Ez a szakadás általában a belső meniszkusz sérülésével is együtt jár. Gyakori a belső oldalszalag szakadása is, ez elsősorban erős és hirtelen fellépő oldalirányú behatás következtében alakul ki. Focistáknál, sízőknél, atlétáknál, küzdősportolóknál rendszeres „szakmai ártalomnak” tekinthetők a hasonló sérülések.

Mi ennek az oka?

Egyrészt a mozgás jellege is magában rejti a kockázatot, de a legtöbbször általában az oda nem figyelés, a bemelegítés hiánya, a saját teljesítőképesség túlbecsülése okozza a gondot. Jellemző, amikor valaki hosszas kihagyás után lemegy edzeni vagy elmegy síelni, és azt hiszi, úgy foghat hozzá mindenhez, mintha csak tegnap hagyta volna abba az adott tevékenységet. A szervezet azonban nem így működik, különösen huszonöt-harminc éves kor felett. De egyébként nem szűkíteném le mindezt a sportra, hiszen egy esés, egy baleset is vezethet hasonló sérülésekhez. Ebben nyilván egyéni adottságok is közrejátszanak, de összességében ahogy öregszik valaki, úgy nő az esélye a térdízület károsodására is. Ennek egyszerűen az az oka, amit már említettem: a térd folyamatos terhelés alatt van, állandóan erőbehatások érik, egy-egy rossz mozdulat akár úgy is károsíthatja, hogy elkönyveljük apró kellemetlenségként, és így tovább. A porcok felszínének kopása például teljesen természetes jelenség, az azonban sok mindentől függ, elér-e a betegnél egy olyan kritikus szintet, ami az egész életét megnehezíti.

Ez mivel jár?

Krónikus fájdalommal, feszítő érzéssel, adott esetben duzzanattal, és nagyon kellemetlen, kívülről is hallható hanghatásokkal például leguggolásnál, felegyenesedésnél. Mindez azért probléma, mert a porc kopása a térd többi részét is károsítja, hiszen az egyik elsődleges funkciója éppen az, hogy csökkentse az ízület felszínét érő terhelést. Éppen ezért ha a porc sérül, az a további problémák melegágya is lehet a későbbiekben.

Hogyan tud közvetlenül sérülni a porc? Mitől válik le?

Az említett rossz mozdulatoktól vagy külső behatásra. A helyéről levált porcdarab ilyenkor becsípődik, elakad, a beteg pedig nem tudja mozdítani, hajlítani a térdét. Az efféle sérülések néha még fájdalmasabbak, mint egy szalagszakadás.

Egyébként miben térnek el egymástól ezek a sérülések a tüneteket tekintve?

Mindegyiknél közös jellemző a hirtelen és nagyon erős, elviselhetetlennek tűnő fájdalom, illetve az ízület duzzanata. A pontos diagnózis felállításához mindenképpen szakorvosra van szükség, már csak azért is, mert ahogy említettem, a különböző sérülések gyakran kombináltan jelentkeznek. A lehető legrosszabb persze az, amikor egyszerre szakad el az elülső keresztszalag, a belső oldalszalag és válik le a belső meniszkusz.

Mennyiben enyhébb ezeknél, ha megrándul a térd?

A rándulás lényege alapvetően az, hogy a térd nagyobb mozgást tesz meg a lehetségesnél: tipikusan jó példát jelenthet erre, ha mondjuk futballozás közben luftot rúgunk. Ilyenkor a csontvégek is elmozdulnak a mozdulat idejére, és mindez a szalagokat, az ízületi tokot is érinti, felsérti. Noha általában nem olyan súlyosak az ilyen esetek, mint egy ficam esetében, egy rándulás is borzasztóan tud fájni, az ízület megduzzadhat, feldagadhat a térd. Ilyenkor az a legjobb, ha pihenünk és hűtjük.

A ficam eszerint nem azonos ezzel…

Nem, noha a hétköznapokban gyakran mindkettőt rosszul emlegetik. A rándulásnál csak a rossz mozdulat idejére hagyják el a helyüket az ízületi csontvégek, a ficam esetében azonban rögzülnek is ezen a helyen. Ez a szalagok nyúlását, sőt, szakadását is maga után vonhatja, és igen látványos sérülés, a térd ugyanis másképp néz ki, mint előtte. És persze nagyon fájdalmas is. Ficamnál már elengedhetetlen az orvosi segítség, hiszen a sérült ízületet rögzíteni kell, a fájdalmakra pedig ilyenkor már általában gyógyszert is kap a beteg.

Ha elszakadt a szalag vagy levált a porc, mindenképpen műtétre van szükség?

Porcleválás esetén nem feltétlenül. Ha a beteg nem terheli fokozottan a térdét, a fájdalmak általában enyhülnek, illetve sportolni is lehet úgy, hogy odafigyel az ember, és alkalmazza a megfelelő rögzítő- és védőeszközöket, hogy ne legyen baj. A környező izomzat megerősítése mindenképpen javít a helyzeten, de azt azért tudni kell, hogy ilyenkor már fokozott a sérülésveszély. Az ilyenkor alkalmazott műtétek lényege általában az, hogy kiszedik a sérült belső részt. Ami a szalagszakadást illeti, itt szinte minden esetben kívánatos a műtét.

Mennyire lesz jobb a műtét után a helyzet?

Szokás keserűen azt mondani, hogy a műtét semmire sem garancia, és a térd sosem lesz már többé a régi, ami mindenképpen sarkítás, némi igazságmagva azonban sajnos van az utóbbi állításnak. A lényeg, hogy komplex szemléletre van szükség a kezelésben: a műtét után célirányos gyógytorna szükséges ahhoz, hogy a térd visszanyerje legalább az eredetihez közelítő állapotát. De annyit azért mondhatunk: elég sok focista szenvedett súlyos térdsérülést, és egy ilyen eset miatt azért keveseknek törik derékba a karrierje. Vagyis az orvostudomány mai fejlettsége mellett már elég jó megbízhatósággal, hatékonysággal kezelhetők az egészen durva sérülések is.