Gerincferdülés - Fiúknál gyakoribb a hanyag tartás

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2013. június 3.

 

Mi a különbség a gerincferdülés és a hanyag tartás között? Egyáltalán nem mindegy, ugyanis lehet összefüggés a kettő között, mégsem pontosan ugyanarról van szó. Dr. Görgényi Szabolcs ortopéd szakorvossal beszélgettünk, hogy megvilágítsuk a fő különbségeket.


Gyakran rámondják gyerekkorban különböző hátproblémákra, hogy gerincferdülésről van szó, ám ezek sokszor nem azonosak a tényleges gerincferdüléssel. mit jelent a gerincferdülés?

A gerincferdülés, azaz scoliosis a gerinc frontális irányban történő elferdülését jelenti: olyan görbületet, amely meghaladja a fiziológiás görbület mértékét.

gerincferdules

 

Ezeket az elváltozásokat többféleképpen lehet csoportosítani. Az ismeretlen eredetű, strukturális elváltozást okozó gerincferdülések elsősorban lányokat érintik: létezik egy kialakulási csúcsgörbéjük kisgyermekkorban, majd gyakran az úgynevezett pubertáskor előtt, tíz-tizenkét éves korban, illetve ezt követően is. Ez az ismeretlen eredetű strukturális gerincferdülés-betegség maguknak a csigolyáknak a torzióját, egymáshoz képesti rotációját is előidézi: ennek eredményeképpen egy három dimenziós deformitás alakul ki a gerinc megcsavarodásával, frontális síkú eltéréssel, bordapúppal. Ez a torzulás kezelés nélkül biztosan rosszabbodik, súlyossága mértékétől függően gyógytornával, fűzővel, műtéttel lehet kezelni.

Ezek a leggyakoribb elváltozások?

A funkcionális gerincferdülés gyakoribb, sőt, egyre gyakoribb. Ezek azok az elváltozások, amelyek a beteg életmódja miatt alakulnak ki elsősorban a kevés mozgástól: ezek nem járnak bordapúppal, és ilyenkor leginkább balra tér el a gerinc. Ezek a deformációk sokkal „jobb indulatúak” az előbb említetteknél, akár sporttal, úszással, gyógytestneveléssel, gyógytornával is gyógyíthatók. Beszélhetünk még a statikus gerincferdülésekből fakadó végtaghossz-különbség. Amennyiben időben észreveszik, ez is viszonylag könnyen kezelhető egy sarokemelővel. Fontos, hogy ez még időben megtörténjen, mielőtt a statikus elváltozások miatt degeneratív folyamatok nem indulnak meg a csigolyák vonatkozásában.

Életkor tekintetében mikor a legtipikusabb a gerincferdülés kialakulása?

Az ismeretlen eredetű gerincferdülés mindig a növekedési időszakig alakul ki, az ismert eredetű strukturális gerincferdülés bármikor kialakulhat, például egy autóbaleset következtében, ha összeroppan a csigolya.

Mennyire „fáj” a gerincferdülés?

A strukturális gerincferdülés-betegség nem okoz fájdalmat, de merevséggel jár. A funkcionális gerincferdülés, amelynél bevezető forma a hanyag tartás, felnőttkorban fájdalmas lehet, ha kialakul az említett Scheuermann-betegség. Időskorban szintén léteznek bizonyos kopásos gerincbetegségek, amik roppant fájdalmasak lehetnek, mint a spondilózis, netán a porckorongok károsodása, amikor ezek tönkremennek, folyadékot veszítenek, lelapulnak, és a külső rostos állományuk kiszakad. Ez az az elváltozás, amit a köznyelv csak gerincsérvként emleget.

Hogyan lehet elhatárolni az említett elváltozásoktól a hanyag tartást, amit gyakran összekevernek a közbeszédben is a gerincferdüléssel?

A hanyag tartás jellemző tünete, amikor a gyermek a törzsét előredönti, a vállai csapottak, előre lógnak, a lapockák pedig elállnak. Az ilyesmi gyakran együtt járhat az izomzat hiánya miatt a funkcionális gerincferdüléssel. A hanyag tartás főleg a fiúknál gyakoribb, és azért fontos foglalkozni vele, mert Scheurmenn-betegség kialakulásához vezethet.

Ennek mi a lényege?

Leegyszerűsítve ez a betegség a növekedésben lévő csigolyák növekedési zónáinak túlterhelődése miatt csigolyadeformitáshoz és úgynevezett rögzült hiperkifózishoz, azaz rögzült előrehajlott gerinchez vezethet. Vagyis a még korrigálható hanyag tartás egy idő után már nem korrigálható formához vezet, amikor a gerinc fokozott hátradomborodása, előrehajlása csontosan rögzült. Ez később, felnőttkorban igen fájdalmas pillanatokat okozhat.

A népi gyógymódként alkalmazott fejre helyezett könyv hasznos lehet a helyes tartás rögzítéséhez?

Egyáltalán nem. Az a legjobb, ha a gyermek megfelelően fejlődő hátizomzattal rendelkezik, ez pedig sportolás révén alakítható ki.

Milyen sportok alkalmasak erre leginkább ebben a korban?

Bármilyen csapatjáték vagy dinamikus mozgásokkal járó sport megfelelő lehet. Fontos kiemelni, hogy növekedésben lévő gerincnek a súlyzózás sosem tesz jót, főleg, ha „átmegy” a gerincen és terheli azt. Vagyis ne súlyzóval erősítsen a gyermek. A probléma egyébként azért is ölt tömeges méreteket, mert a számítógéphasználat, az állandó ülés nagyon fokozza a hanyag tartást. Ezt ellensúlyozandó a mozgás, a rendszeres sport kiemelten fontos a fiataloknál.

Mikor lehet indokolt a gyógytorna?

A mozgásgazdag életmód a legfontosabb, vagyis nem a tornával kell kezdeni. A hanyag tartásnál legtöbbször elegendő a gyógytestnevelés is.+


Dr. Görgényi Szabolcs magánrendelése