Fejtetű: kíméletlen ellenség

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2012. november 5.


Gyakran elhangzik, hogy a tetvek csakis az ápolatlan gyerekeket fenyegetik, a valóság azonban nem is állhatna távolabb ennél: a fejtetűtől senki sincs biztonságban, aki közösségbe jár, a paraziták kiirtása pedig nehezebb, mint gondolnánk. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk a tetvekről és az ellenük vívott, néha reménytelennek tűnő küzdelemről.


Kezdjük az alapoknál: milyen tetű a fejtetű, és hogy kerül a fejünkre?

A tetvek élősködő rovarok, amelyek közül a fejtetű vérszívó fajta. Ezek az állatok gyakorlatilag azonosak az úgynevezett ruhatetvekkel, csak az életmódjuk, előfordulásuk másmilyen. A ruhatetű egyébként nem is túl gyakori Magyarországon. Maga az állat egyébként nagyjából 2-3 milliméteres, amelynek alapból szürkés színe van, ha viszont vért iszik, vörösesbarna árnyalatot kap. A fejtetű tulajdonképpen hasonló módon okoz problémát, mint a többi vérszívó rovar: a nyála különböző allergéneket tartalmaz, amik kellemetlen viszketést okoznak a bőrön, és miközben az ember vakarózik, felülfertőződnek a sebek.

fejtetu

 

A lapostetű azonos a fentiekkel?

Nem, az egy másik tetűfajta, ami elsősorban a nemi szervek környékét borító szőrzetben telepszik meg. De az általa okozott probléma ugyanúgy a viszketés és az azzal együtt járó fertőzések. Egyébként annyit kell róla tudni, hogy valamivel kisebb a fejtetűnél, viszont kicsivel hosszabb életű is annál.

Hogy kerülnek ezek az élősködők az emberre?

A fejtetű tipikusan közösségben terjed, óvodás csoportokban, iskolai osztályokban. Nincs szükség arra, hogy két ember feje közvetlenül érintkezzen egymással, elég hozzá egy közösen használt fésű, egy széktámla, az öltöztetőpad, a törölköző, netán ha a gyerek véletlenül a másik sapkáját veszi fel. Sokak téves hiedelmeivel ellentétben a tetű sem repülni, sem ugrani, vetődni nem képes, viszont két napot minden gond nélkül eléldegél akárhol, az említett tárgyakon is, és roppant gyorsan mászik. A lapostetű pedig elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, vagy olyan szállásokon, ahol nem tisztítják megfelelően az ágyneműt. Többek között éppen ezért nem éri meg kétes higiéniai állapotú idegen szálláson belefeküdni az ágyneműbe ruha nélkül.

Higiéniai okokból képesek megtelepedni az élősködők a gyerekeken?

Ez egy tévhit, mert a fejtetű éppen, hogy a tiszta fejbőrt, az ápolt hajat kedveli, nem pedig a koszos, mosdatlant fejfelszínt. Valószínűleg azért tartja magát ez a hiedelem a mai napig masszívan, mert az ápolatlan fejen feltűnőbbek a tetvek nyomai, illetve akik koszban, mocsokban élnek, azoknak a ruháikban, ágyneműikben is gyakrabban fordulnak elő tetvek, magyarán szólva könnyebben „eltetvesednek”, és sokkal nehezebben is szabadulnak meg a problémától, mivel nem foglalkoznak sem a paraziták eltávolításával, sem a megelőzéssel.

Mennyire szaporodóképesek a tetvek?

Nagyon. A fejtetű öt-tíz petét – azaz serkét – rak le egy nap, amelyek a fejbőr felett tapadnak rá a hajszálra a parazita által kibocsátott igen masszív kötőanyag segítségével, és nagyjából egy hét alatt kelnek ki belőle a lárvák. Ezeknek aztán további bő egy hét szükséges ahhoz, hogy maguk is képesek legyenek további petéket rakni. Ezután az állat átlagosan három-négy hétig él és szaporodik. Ha utánaszámolunk, látható, hogy akár pár hét alatt ezres nagyságrendűre duzzad a kolónia, vagyis a fenyegetettség nem becsülhető alá. Maguk a serkék egyébként látványosabbak a tetveknél, utóbbiak ugyanis kerülik a fényt, és hihetetlen ügyességgel kerülik el a fésűt is, hacsak nem a lehető legsűrűbb fogazatú eszközzel esünk neki a fejünknek. A lárva kikelése után maradt fehér, milliméternyi kis tojásburok viszont ott marad a hajszálon feltapadva.

Mi a teendő, ha gyermekünk tetves fejjel érkezik haza az óvodából?

Először is észre kell vennünk, ami akár nehezebb is lehet, mint gondolnánk. A viszketés például lehet, hogy csak hetek után jelentkezik, így elsősorban a serkéket lehet észrevenni, ezeket viszont gyakran összekeverik a korpával, és nem foglalkoznak velük. Pedig a különbség már az eltávolításnál is jelentkezik, mert miközben a korpa kézzel is lesöprögethető a hajról, a serkék csak fésűvel hosszanti irányban lehúzva tüntethetőek el a hajszálakról. Legjobban a tarkótájékot, illetve a füleket övező hajterületeket érdemes átvizsgálni, mert ezek a legszennyezettebb régiók a tetvek szempontjából. Amennyiben megbizonyosodtunk róla, hogy fejtetűről van szó, ajánlott, hogy mindenki kezelje magát a családban, a tetvek ugyanis természetesen a felnőttekre is „harapnak”. Ebből a szempontból muszáj speciális tetű elleni készítményekhez nyúlni, így direkt erre a célra fejlesztett samponokhoz, krémekhez, hajszeszekhez, a szimpla alapos hajmosás és a kifésülés ugyanis sajnos kevés a kártevők eltávolításához. És mivel a gyerekek közösségbe járnak, természetesen az alapos újraellenőrzés sem maradhat el a fertőződést követő hetekben és hónapokban.

Terjesztenek további betegségeket a tetvek?

Vírusokat vagy baktériumokat soha, ettől nem kell félni. Az említett felülfertőződés veszélye viszont reális, pláne, hogy a gyerekekkel nem is nagyon lehet megértetni, miért ne vakarják a fejüket ilyenkor.

Említette a megelőzést, ennek érdekében mit tehetünk?

Mindenekelőtt nagy felelősség hárul ebből a szempontból az oktatási intézményekre is: fontos, hogy legyenek rendszeres ellenőrzések, szűrővizsgálatok. Sok esetben ez sajnos csak illúzió, bár rendszeres tisztiorvosi szemléket, vizsgálatokat kötelezően tartanak. Amit a szülő tehet: amennyiben továbbra is fertőzésveszélynek vagyunk kitéve a közösségbe járó gyermek révén, a tetvek eltávolítása után is folytassuk a speciális készítmények alkalmazását.

Vagyis ha egyszer kiirtottuk a kórokozókat, még visszatérhetnek?

Minden gond nélkül. Ezek a tetűirtó szerek tartós hatásúak, vagyis a következő mosásig biztos védelmet nyújtanak a tetvekkel szemben, és a gyerekek haját azért jellemzően nem szokás minden nap megmosni – nem is ajánlott egyébként, ha már itt tartunk. És természetesen ne használjon a gyerek közös törölközőt, ruhákat, sapkákat más gyerekekkel.

Le kell-e vágni a hajat a tetvek eltávolításához?

Régen ez volt az egyik megoldás, de azért nem kell feltétlenül ehhez a radikális módszerhez folyamodni, a mai hajszeszek, samponok már elég jól megoldják a problémákat. Az viszont fontos, hogy a „tetvetlenítés” folyamata során a hajjal érintkezett tárgyakat is fertőtlenítenünk kell, vagyis a fésűt, a hajkefét, az ágyneműt, a ruhákat is mentesíteni kell a parazitáktól, mert különben csak ideiglenesen szabadulunk meg tőlük. Sokan ugyanígy nem figyelnek oda arra, hogy mennyi ideig kell a hajon hagyni a tetűirtó készítményeket, és idő előtt leöblítik, lemossák azokat onnan. Ezzel persze csak a hatást gátolják. Az alapos bedörzsölésre is érdemes fokozott hangsúlyt helyezni. Visszatérve a haj levágásához: az tény, hogy a hosszabb hajra jobban „ragadnak” a tetvek, és nemcsak egyszerűbben tapadnak meg rajta, de sokkal hatékonyabban tudnak benne rejtőzködni is.

Mennyiben követel meg más típusú védekezést a lapostetű?

Igazából nem sokban, tetűirtó készítménnyel kell kezelni magunkat és szexuális partnerünket is. Ezekben az esetekben ajánlott a nemi szőrzet eltüntetése is, de ez manapság egyébként is divat. Utóbbinak vannak egészségügyi hátrányai és kockázatai is, amibe most felesleges belemenni, de a lapostetű elleni védekezés szempontjából kedvező a hatás, ez egészen biztos. Az ágyneműk, alsóneműk, ruhák fertőtlenítése szintén nélkülözhetetlen.