Gyógyszerészet

 Élettörténetek - Ajánló

dr horvath laszlo

A 20 évvel ezelőtt kezdődő PHOENIX továbbképzések első debreceni előadóit Mezei professzor úrnak köszönhetjük. Az idő telt, és az előadók hozták az egyetemi tanulmányaikat ott végző kiválóan teljesítő hallgatókat és a családtagjaikat. Így ma már az akkori tanársegédek professzorokként, egyetemi tanárokként mutatják be kutatási területüket. Egyik elismerést a másik után kapják itt vagy ott, és az idő múlását a sokirányú képzettségük, illetve az ezeket bizonyító diplomák, oklevelek tanúsítják. Akire most kíváncsiak vagyunk, Dr. Horváth László gyógyszerész, egyetemi oktató, a PHOENIX továbbképzések előadója. 2018.06.
Tovább

kurdics mihaly3

Kurdics Mihály
A kollégák élettörténetei között szerepel egy-egy előadó szakmai útjának megismertetése is. A véletlen úgy hozta, nem kellett gondolkodnom kiről kellene írnom, hiszen Győrben, a továbbképzésen az érdeklődés középpontjába került Kurdics Mihály rendőr alezredes. Szinte hihetetlen, hosszú évek óta dolgozunk együtt, több helyszínen nem is egyszer tartott előadást, de ez a Duna-parti város kimaradt a repertoárjából. Így most nemcsak az ottani hallgatók kíváncsiságát elégítjük ki, hanem minden PHOENIX Futár olvasóét is: ki valójában ez a kívülálló?
2018.05.
Tovább

Dr Dobson Szabolcs

Dr. Dobson Szabolcs
Jelenlegi beszélgetőpartneremre két kollégám hívta fel a figyelmemet, egy egyetemi professzor és egy kereteit feszegető gyógyszertárvezető, aki mint feltaláló vívja harcát. Ritkán hoz össze a Sors olyan kollégával, akinek még kérdést sem lehet feltenni, mert annyi mondanivalója van, hogy csak legyen ember, aki fel tudja - meg tudja – jegyezni, és netalán értékelni is képes. Megpróbálom a lehetetlent!
2018.04.
Tovább

Dr. Cserép Györgyné Dr. Rákász Erzsébet

Dr. Cserép Györgyné Dr. Rákász Erzsébet
10 évvel ezelőtt a budapesti aranydiplomások úgy gondolták, szép időt töltöttek el a táraasztal mögött, mint gyógyszerészek és a közös ünnepüket, az átadási ceremónia utáni fotót szerették volna nyomtatásban látni. Így megkérték Fekete Mária kolléganőjüket, aki Békés megyéből ismert, hogy írjak róluk. Szívembe zárni könnyű volt a jókedvű évfolyamot, és a mindent elintézni tudó Tóth Barna kollégát. 2018. januári hideg napjain sem pihent Barna gyógyszerész úr, hanem figyelmeztetett, rám csörgetett: „Tudod, hogy van közöttünk egy kolléganő, akit ismersz, és aki 60 éve tette be a lábát a Garay téri patikába és most is ott dolgozik?”
2018.03.
Tovább

Dr. Lukács Károly

Dr. Lukács Károly
Elindultam Iharosberénybe 2017 utolsó előtti hónapjának egy szép napján. Mi az, hogy Iharosberény?- az értelmező szótárt kézbe véve már tudtam, az iharos a juharos szinonimája. Nagyon szép a télbe hajló somogyi táj. A települést sem ismerem, most látom először. Számomra minden új volt és jogos volt a várakozásom és a látottakra a rácsodálkozásom. A gyógyszerész úrral és a feleségén kívül még 2 asszisztenssel a megérkezésem után úgy beszélgettünk, mintha a régmúltbeli találkozásunk után most folytatnánk a csevegést és a szakma fájó pontjaként emlegetett magisztrális ügyet mi tudnánk megoldani. Mi magyarok már csak ilyenek vagyunk, hátha még a szakmabeliek találkoznak és világot akarnak váltani!
2018.02.
Tovább

dosa dora 1n

Mészárosné Dósa Dóra Erzsébet
Ezen a szép őszi napon nincs is nagyobb öröm, mint nézni a csodálatos színeivel magával ragadó festményeket. Megnyugtatom az Olvasókat, nem múzeumban ülök egy kanapén, hanem a munkahelyemen, és az asztalomon a 20 éve kolléganőm alkotásainak fotói vonzzák a tekintetemet. 2018. 02.
Tovább

profBodor 01

Prof. Dr. Bodor Miklós
Bárhol járok és a kollégákkal beszélgetek, szívesen hallok olyan információkat, amelyeket nem tudok, felfigyelek rá, rákérdezek és elraktározom. Ilyen volt 3 évvel ezelőtti beszélgetésem Ádám György gyógyszerész úrral és családjával (az az interjú tulajdonképpen folytatása volt az édesapjával elkezdett beszélgetésnek). Ádám kolléga megemlítette, milyen neves, nemzetközi hírű kutató él Bercelen, akit van szerencséje ismerni. Nógrád megyében Bercelen keresztül utazva egy kastély kovácsoltvas kapuján meglepetten olvastam: Bodor kastély. 2018.02.
Tovább

 dr. Szántó István

Dr. Szántó István gyógyszerész
Az előző vasdiplomásról szóló cikkhez válogattuk Ducikával (Dr. Pálovits Gyuláné Dr. Tóth Idával) a fotókat. A diploma átadáskor készült felvételek között láttam, hogy a riportalanyom mellett áll egy „fiatalember” fehér rózsával, fel is keltette érdeklődésem (ez a Sors keze). A vasdiplomás kolléganő némi megvetéssel nézett rám (már akkor tudtam akaratlanul valami hibát követtem el), és szólt: „Baba, nem ismered?! Ez a gyógyszerész úr szűkebb pátriádbeli, nagykamarási!” Sokként ért, hogy nem én vagyok a falubeliek közül az első patikus, vagyis a rangidős, mert utánam lépkednek egy-ketten. Így hozta tálcán az Élet a nagykamarási Pistike gyógyszerész urat, most már csak fel kell kutatnom.
Tovább

 

Dr. Gutiné Dr. Krajcsovics Márta gyógyszerésznő
Ez év februárjában egy igen érdekes e-mailt kaptam Mezőhegyesről. A Szent György Patikából egy igazi szeretettel és tisztelettel átszőtt kérés érkezett Szüllőné Szűcs Ibolya szakasszisztens részéről. Arra kért, írjak a 40 éve főnökük, Márti gyógyszerésznőről. Ezt a meglepetést szeretnék átnyújtani neki a jubileum alkalmából. Mivel késő este volt, úgy gondoltam másnap felhívom a kolléganőt/kolléganőket - hiszen közös ötletük volt -, hogy megbeszéljük a részleteket. Másnap azután kisült, hogy a tótkomlósi Burián családról megjelent cikk adta az ötletet.
Tovább

 dr. Revoly család

Minden találkozás egy élmény. Szinte hihetetlen, ismét egy barna, vékony, okos, céltudatos tekintetű, törekvő, mindenre fogékony gyógyszerésznő, aki szemben ül velem. Őt is a „híre” hozta a látókörömbe. Sokat segítenek nekem az elégedett betegek. Az biztos, hogy nem mindegy, hogyan áll az egészségügy (orvos, gyógyszerész és az asszisztencia) a pacienseihez. Budakeszin a piacnál, a diófák árnyékában található egy patika. Dió Gyógyszertár. Az épület előtti ládákban számtalan élénk színű virág sütkérezik a már nem annyira kellemes hőmérsékletű napfényben. A gyógyszertárban találkozom Dr. Revoly Angélával, a gyógyszertárvezetővel, és a másik gyógyszerésszel Horváth Norbertné Ágival, aki - mint ahogy azonnal kiderül - a gyógynövények szakértője és az Egészségnapon gyógynövény- és drogbemutatót tart.
Tovább

dr. Szalai Éva

Nógrád maga a meglepetés, most a zendülő tavasz harsogó zöldje és egy gyógyszerésznő várt, akit Kovács Ildikó költő, gyógyszertári asszisztens ajánlott, mondván mindenki ismeri, szereti, és igazi vidéki patikus, együtt él a hozzá forduló, segítséget kérő közösséggel. Másik ajánlója kolléganőm, Csépke Zsuzsanna kereskedelmi képviselő, aki Évike nagy rajongója. Vártam a találkozást, azt azonban nem gondoltam, hogy a magisztrália mesteréhez és annak esztétikailag is lenyűgöző kivitelezőihez, elrendezőihez lesz szerencsém. A bennem mély nyomot hagyó patikus kollégáim, múltam példaképei biztosan örömüket lelték volna ebben a látogatásban! A Kamilla Patikába belépve sok mosolygó arc fogadott, ragyogó fehér munkaruhák tündököltek a tágas officinában, vonzották magukhoz a tekintetem. Az iroda ajtajában megjelent egy magas, vékony, komoly, figyelmes arcú hölgy, a főnöknő: Dr. Szalai Éva
Tovább

dr. Mikola Bálint

dr. Mikola Bálint gyógyszerész
Egy fogvacogtató tél végi napon a többszöri egyeztetés után igyekszem beszélgető partneremhez, aki három minőségében is érdekel: mint magánember, mint gyógyszertár tulajdonos, és mint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapítója. Valamikor (ne írjuk le a dátumot!) Lajosmizsén beszélgettem egy kiváló, régi erkölcsi értékeket megszemélyesítő, bűbájos gyógyszerész úrral, Bartal Sándorral és kedves feleségével. Nagy élmény volt a találkozás. A családjukról beszélgetve megemlítették a fiukat, az ifjabb Bartal Sándort, és a vejüket, Mikola Bálintot, hiszen mind a két fiatalember szintén gyógyszerész és évfolyamtársként végzett. Majd „egy pár pillanat” múlva az ifjú Bartal Sándor kollégám volt a beszélgető partnerem. A családi esküvői képen Sándor mutatta a húgát, Évát, annak férjét, Mikola Bálintot és gyermekiket, akik azóta felnőttek lettek. Közben minden év „Siófokján” két-három udvarias mondattal üdvözöltük egymást. 2016 őszén megtörtént a csoda, dr. Mikola Bálint már a közhelyek közé beiktatott váratlan kérdésemre: mikor írhatunk Önről? – azt válaszolta: „Keressen meg!”
Tovább

dr. Muzsik Réka

dr. Muzsik Réka gyógyszerész
Egy érdeklődő emberben mindig van egészséges kíváncsiság, mert ha nincs… ezt ne taglaljuk. A jelen esetben hallunk valakiről valamit, ha nem ismerjük, óhatatlan, hogy ne képzeljük el. Velem is ez történt, a kolléganőmtől, Kiss Edit kereskedelmi képviselőtől hallottam, Szentesen van egy gyógyszerésznő (ha én meséltem volna róla azt mondanám egy kislány), aki magyar bajnok lett. Milyen bajnok? Itt kezdődött az utánajárás, az időpont egyeztetése – de a találkozás nem akart létrejönni, hol ezért, hol azért. Végül sikerült! Számomra tanulságos volt a bajnok kolléganő, mint látvány és mint ember. Nem volt óriás, nem volt kigyúrt testű, és mert szép és megnyerő, és mert megismertem, nem mondhatom, hogy az emberből hiányzik bármi, ami lényeges - gondolhattam volna, ha az a valami hiányozna, nem lenne diplomás gyógyszerész. A látvány egy dolog, de a megjelenése a szeme: határozott, egyenes tekintete, és a tudatos megfogalmazása magáról, a múltjáról, a jelenéről és a jövőjéről - lenyűgöző.

Tovább